Hoppa till innehållet

Omstart för deras smarta ”Flic”-knapp

Smarta knappen ”Flic” gör omstart på crowdfundingsajten Kickstarter. Efter några år av platt försäljning är tillväxten tillbaka – och nya produkter på väg.

Shortcutlabs grundare Amir Sharifat och Joacim Westlund.
Shortcutlabs grundare Amir Sharifat och Joacim Westlund.Foto: Pressbild

En adaptiv knapp som kan monteras var som helst och göra vad som helst. Det är idén bakom startupbolaget Shortcut Labs. Knappen heter Flic och fäster på väggen med hjälp av små sugkoppar. Produkterna säljs till både företag och konsumenter.  Omsättningen steg från 13 till 18 miljoner kronor i fjol.

”Vanligaste användningen är en lamp- eller musikknapp, eller ett trygghetslarm”, förklarar vd Joacim Westlund Prändel.

”Jag har exempelvis precis fått barn och vi har installerat en knapp vid spjälsängen som tänder ljuset i dimmat läge. Det gör att min fru kan tända för att amma på natten utan att behöva gå upp ur sängen eller väcka mig”, säger han.

Vi stämdes även av patentroll i USA tidigt 2017.

Han och och medgrundaren Amir Sharifat startade Shortcut Labs ihop 2013. Följande år fick de stor uppmärksamhet för sin crowdfundingkampanj på Indiegogo. 

De första produkterna skeppades 2015. Sedan följde en serie motgångar. Ett misstag var att introducera produkterna på amerikanska hemelektronikskedjan Bestbuy, med 500 butiker, utan marknadsföring. 

De första versionerna var dessutom buggiga.

Räddningen blev företagsmarknaden. Genom ett samarbete med tyska Bosch säljs Shortcut Labs teknik nu som trygghetslarm. Hotell som Clarion använder Flic som serviceknapp.

Läs mer: Tio lösningar som kopplar upp ditt hem 

I början koppades knapparna alltid via en mobiltelefon. Men 2017 lanserade bolaget även en slags router, kallad Flic Hub, genom ytterligare en Indiegogo-kampanj. Det gick bra tills bolagets chipleverantör gick i konkurs. Bolaget tvingades då bygga om sin hub från scratch. 

”Vi stämdes även av patentroll i USA tidigt 2017. Vi trodde att vi skulle gå under. Det kostade en del, men inte så mycket som vi befarade”, säger vd:n.

Nu är det slutligen dags för lanseringen av Flic 2 och nya Flic Hub Long Range. 

”Vi släpper båda nu. Hubben riktar sig till både konsumenter och företag och har bland annat bättre batteritid, räckvidd och stödjer Apple Homekit”, säger Joacim Westlund Prändel.

Flic Hub Long Range och Flic 2.
Flic Hub Long Range och Flic 2.

Vad kostar knapparna?

”De kostar 160 kronor styck på Kickstarter, då med leverans i september, eller 330 kronor när de når butiker i oktober. Vill man ha Flic Hub kostar den 660 kronor. Då slipper man vara beroende av en persons mobiltelefon”, säger vd. 

Är det inte röststyrning som gäller nu?

”Det blir ju alltmer poplärt. Men det blir väldigt repetitivt och kan vara störande. Knappar är bekvämare på många sätt.”

Läs mer: Svenskt IoT-bolag får ny storägare – tar in 500 miljoner 

Även denna gång tar Shortcut Labs in pengar via crowdfunding, nu på Kickstarter. De som är med och stöttar bolaget får påverka produkterna och köpa dem till rabatt.

”Vi älskar crowdfunding. Det är så vi får marknadsföring och når ut. Alla i teamet lär sig mycket på hur vi kommunicerar och marknadsför våra knappar”, säger Joacim Westlund Prändel.

Vad krävs för att konfigurera en Flic-knapp?

”Man gör det antingen i Flic-appen, eller i Apple Home-appen. Produkten man styr måste vara uppkopplad. Men uppkopplade högtalare är ju vanligare idag. Och Ikea säljer exempelvis uppkopplade lampor in sin Trådfri-serie. Nya Flic Hub kan även kopplas till Apples Homekit, som styr hemmet.”

Inhoppande projektledare för kampanjen är Mats Horn, som tidigare utvecklade och sålde Tinitell, den uppkopplade armbadsmobilen för barn. Tinitell gick i konkurs i fjol.  Mats Horn har därmed stor erfarenhet av utmaningarna med att utveckla, producera och marknadsföra hårdvara i liten skala. 

Di Digital listar: Svenska teknikfloppar vi minns 

Shortcut Labs omsättning har legat still i flera år. Men nu är tillväxten tillbaka, enligt vd Joacim Westlund Prändel.

”Omsättningen ökade från 13 till 18 Mkr under räkenskapsåret som slutade den sista mars i år. Förlusterna minskade till cirka 3 Mkr. Vi forsätter växa i samma takt. Vi tror vi omsätter 28 Mkr under detta år”, säger han.

Sedan starten har Shortcutlabs tagit in cirka 15 Mkr i riskkapital och ungefär lika mycket via crowdfunding. Bolaget har 14 medarbetare.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera