Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Omtalad startup hjälper Oatly till eldrivna transporter

Dryckesföretaget Oatly blir först i Europa med att lansera en flotta med tunga lastbilar som drivs av el. Bakom upplägget står det svenska teknikbolaget Einride där EQT, Ericsson och Panasonic finns bland ägarna.

Simon Broadbent är logistikchef på Oatly som nu tar hjälp av lastbilsutmanaren Einride för sina eldrivna transporter.
Simon Broadbent är logistikchef på Oatly som nu tar hjälp av lastbilsutmanaren Einride för sina eldrivna transporter.

Från och med i oktober kommer 90 procent av Oatlys transporter mellan bolagets produktion av havredrycker i Landskrona och lagret i Helsingborg att gå på fordon som drivs av el. Det handlar om fyra lastbilar som kommer att köra 100 mil per dygn.

”Vi blir därmed först i europa med en synkroniserad el-flotta av tunga lastbilar. För oss är det ett första steg, på sikt vill vi gå över ännu mer till el och även försöka få med våra leverantörer och kunder”, säger Simon Broadbent, logistikchef på Oatly.

Elflottan av lastbilar köps i form av en tjänst från det svenska teknikbolaget Einride. Kärnan är en teknikplattform och programvara som koordinerar förare, fordon, rutter och, inte minst, själva laddningen.

Läs mer: Duon blev startupgrundare vid 60 – ska utmana Volvo och Scania

”Tekniken finns i dag. Nyckeln för att få ekonomi i en elflotta är att effektivisera själva driften. Att noggrant planera varje rutt helt enkelt”, säger Robert Falck, vd och medgrundare av Einride vars vision är att de närmaste två åren skapa en industriell standard för elbaserade transportsystem. 

En viktig komponent här är att på sikt köra ellastbilarna förarlöst, för att ytterligare effektivisera logistiken och slippa riskera att förare måste vänta under laddningen.

Oatly har sin produktion av havredrycker i Landskrona och sitt lager i Helsingborg.
Oatly har sin produktion av havredrycker i Landskrona och sitt lager i Helsingborg.

Leverantör av lastbilarna till Oatlys pilotprojekt är holländska Daf. Motorerna kommer från ett annat holländskt bolag, Emoss. Men enligt Robert Falck spelar själva ”hårdvaran” mindre roll i de här projekten.

”De här leverantörerna har kommit långt i dag men vi är öppna för att samarbeta med alla. Till exempel Volvo som ju är på gång med eldrift i sina tunga lastbilar nu.”

Läs mer: Svensk startup ingår avtal med Coca-Cola – rullar ut självkörande läskbilar

Einride har tagit in kapital i flera omgångar, senast i höstas när det gjorde en nyemission på 247 miljoner kronor som då baserades på en värdering på 600 miljoner kronor. Huvudinvesterare var EQT genom sin venture capital-del. En annan investerare var Ericsson vars intresse handlar om hur framtidens logistiksystem är beroende av 5G-näten. Ytterligare en delägare i Einride är Nordic Ninja som är ett japanskt venture capital-nätverk där Panasonic och Honda finns med som finansiärer.

Vad Oatly investerar i projektet är inte officiellt. Men enligt Simon Broadbent är el-lastbilarna initialt dyrare än vad motsvarande investering i diesellastbilar hade varit.

”Men det är vi beredda att ta med tanke på att vi sänker vårt koldioxidavtryck från transporter med 87 procent, från fabriken i Landskrona. På sikt är vi dessutom säkra på att kostnaderna kommer gå ned i takt med att el-tekniken blir vanligare och det kommer fler leverantörer. För oss handlar det om att vara med och driva utvecklingen.”

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera