Hoppa till innehållet

Operativsystemet som kan styra städer

Startupbolaget Improbable har tagit fram ett verktyg som kan förändra världen på riktigt. Åtminstone är det känslan som dröjer sig kvar efter att ha träffat grundaren och vd:n Herman Narula.

Herman Narula vd och medgrundare av Improbable.
Herman Narula vd och medgrundare av Improbable.Foto: Kai Kuusisto/Slush

Det är tyvärr rätt sällan som ett nytt startupbolag får en att tappa andan. Oftast är det som investeraren Bruce Gibney skrev i Founders fund manifest: ”Vi väntade oss flygande bilar men istället fick vi 140 tecken”.

Londonbolaget Improbable som Di Digital träffade på startupkonferensen Slush i Helsingfors är ett undantag. Det ger definitivt en känsla av flygande bilar och en framtidsvision som skulle få Elon Musk att nicka instämmande.

Bolaget Improbable grundades av en grupp dataingenjörsstudenter från Cambridge för tre år sedan. Nu i veckan släppte de sin produkt Spatial OS som fungerar som ett slags operativssystem för att bygga virtuella modeller. För att man ska förstå hur det fungerar krävs nästan att man tar upp några exempel på vad mjukvaran används till. En sådan sak är att de håller på att bygga en modell av London.

”En grupp arbetar med oss för att ta fram grunden för att kunna bygga modeller av vilken stad som helst. Det man gör är att man tar de bästa modellerna som finns idag för till exempel trafikplanering och befolkningstillväxt och sätter ihop dem i en stor simuleringsmodell”, säger Herman Narula.

Vad kan man använda en sådan modell till?

” Vadsomhelst. Vill du ha svar på frågan om det borde byggas tunnelbana så kan vi ge dig det mest perfekta svaret. Vill du veta hur staden kommer att växa, hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas, hur man minskar utsläpp eller skapar mer energieffektiva lösningar. Svaret på de frågorna finns inte i en modell utan de kräver att man kopplar ihop alla simuleringar till en och samma modell”.

Själva affärsmodellen fungerar så att andra bolag kan bygga sina modeller ovanpå Improbables operativsystem. Det kan gälla allt från ekonomiska modeller till stadsplanering och dataspelsvärldar.

Om vi också blir operativsystemet som används för att sköta städer... Vi kan bli ett enormt bolag.

Givet att ni bara tar fram en grund som andra bygger produkter ovanpå, hur stort kan Improbable bli?

”Microsoft Windows var bara en plattform, Amazon webservices är bara en plattform. Jag är övertygad om att någon kommer att bygga ett nytt miljardbolag på vår plattform. Om vi också blir operativsystemet som används för att sköta städer... Vi kan bli ett enormt bolag.”

Improbable har tagit in finansiering från ett antal affärsänglar och i år tog de in knappt 200 miljoner från riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz. Enligt Herman Narula är målet att bygga ett europeiskt storföretag.

”Alla europeiska företag blir hela tiden uppköpta. Vi vill inte det. Men för att vi ska kunna växa i Europa och inte behöva flytta till USA behöver vi nu få chefstalanger som jobbar på stora företag att våga börja arbeta för oss. Det är det jag vill ha från Norden, chefer som kan ta nyckelroller i bolaget”, säger han.

Worlds Adrift är det första spelet som byggts på Spatial OS.

85 personer arbetar på Improbable däribland flera svenskar som rekryterats från till exempel spelstudior i Sverige. Det är just i spelvärlden som de första tillämpningarna av Spatial OS nu dyker upp, som i spelet Worlds Adrift. I spelet Worlds Adrift är spelvärlden hela tiden i gång även där spelaren inte befinner sig. Det gör att något spelaren gjort i en del av världen kan påverka en annan del innan spelaren tagit sig dit.

”Vi har kontakt med flera spelstudior och mindre spelföretag i Norden. De mindre bolagen kan verkligen dra nytta av det vi gör. På samma sätt som nya it-lösningar gjort det möjligt för små bolag att utmana jättar kan vi göra så att små spelstudior kan utmana de stora studiorna”, säger Herman Narula. 

Lyssna på Herman Narulas föreläsning om hur städer kan använda simulationer här.

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera