Hoppa till innehållet

Orbital Systems-grundare vill ta över badhus efter duschfiasko

Orbital Systems innovativa dusch avinstalleras på pilotanläggningen i Malmö efter problem. Då vill startupbolaget ta över driften av badhuset.

Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar.
Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar.Bild: Patrik Olsson

Orbital Systems (NTL) utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Affärsidén har lockat en rad riskkapitalister med Skypegrundaren Niklas Zennström i spetsen att stoppa in minst 80 miljoner kronor i vad som kallats ”duscharnas Tesla”.

Även statliga Energimyndigheten har beviljat Orbital ett utvecklingsstöd på 20,6 miljoner kronor.

Uppmärksamheten var stor i både svenska och utländska medier då Kallbadhuset i Malmö hösten 2013 var först ut med att intstallera bolagets ”rymdteknikduschar”. Satsningen har beskrivits som ett viktigt pilotprojekt för Orbital Systems.

Läs mer: Zennströms hållbara duschbolag: ”Vi växer i raketfart”

Nu är dock en era på väg att ta slut. Efter problem med duscharna har badhuset i samråd med Orbital Systems enats om att de ska avinstalleras från badhuset.

De har sparat över en miljon liter vatten under åren.

”De duschar som installerades var de absolut första prototyperna och de tillverkades i min farbrors källare. De har sparat över en miljon liter vatten under åren som de har varit i drift, samtidigt som de har varit utsatta för ett extremt slitage. Vi pratar om över 25 års duschande om det hade varit motsvarande scenario för ett vanligt familjehushåll. Mot den bakgrunden, skulle jag vilja säga att de har fungerat mycket bra under omständigheterna”, säger Mehrdad Mahdjoubi, grundare av och vd för Orbital Systems.

Enligt Orbital Systems sänker duscharna vattenförbrukningen med uppemot 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent. För att duscharna ska kunna spara energi och vatten har personal från Orbital Systems med jämna mellanrum varit på kallbadhuset och säkerställt att driften fungerar. Enligt Mehrdad Mahdjoubi har man bitvis haft problem med att få tillträde till lokalen.

”Om vi inte kan serva duscharna så har vi heller ingen anledning att ha prototyper på plats, då är det bättre att vi plockar bort dem tills vi har nästa generation duschar på plats som är mer lämpad för den här sortens verksamhet."

Enligt Giedre Karlsson på Malmö stads serviceförvaltning har det största problemet varit att duscharna ofta drabbats av driftstopp och att de står stilla när det är många besökare på kallbadhuset, särskilt under kvällar och helger. 

”Det har varit långa köer för att duscha och de har fungerat bättre mitt på dagen och under veckorna”, säger hon. 

Emellanåt har det funnits problem.

Driftstoppen beror enligt förvaltningen på flera olika saker, bland annat har duscharna stannat på grund av för hög värme i duschrummet som kommit från en intilliggande bastu, jordfelsbrytaren har utlösts på grund av elfel i en av duscharna och duscharna har inte klarat av att leverera varmvatten.

”Emellanåt har det funnits problem”, säger Giedre Karlsson. 

Därför har man tillsammans med kallbadhusets entreprenör och Orbital Systems beslutat att de sex duscharna ska demonteras och ersättas med traditionella duschar. 

Läs även: Miljoner till Zennströms duschbolag

"Hur vi ska hantera de duschar som nu demonteras har vi inte hunnit prata om, men vi jobbar på några förslag om användning på annat objekt eller uppgradering. Orbitals dusch är i sig en bra idé, men den har inte riktigt fungerat fullt ut på kallbadhuset då det är många besökare och besöken har ökat i antal över tid” säger hon.

På damernas sida har duscharna ibland gått tre timmar i sträck, det har varit en stor belastning.

Den höga belastningen har enligt Mehrdad Mahdjoubi varit en stor orsak till att duscharna inte har fungerat fullt ut.

”På damernas sida har duscharna ibland gått tre timmar i sträck, det har varit en stor belastning på dem. I början fick vi använda datorfläktar för att kyla ner dem”, säger han. 

Mehrdad Mahdjoubi vill själv ta över driften av Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Hans bolag Reduced Holding, som ingår i samma koncern som Orbital Systems, vann nyligen upphandlingen, men nuvarande entreprenör har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. 

”Jag tycker själv mycket om kallbadhuset, men ser också stora synergieffekter med vattenbesparingar som man kan göra där. Om vi har våra duschar där så finns det ett incitament för alla att det ska fungera”, säger han.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera