Annons

Orbital Systems-grundare vill ta över badhus efter duschfiasko

Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar.
Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar. Foto: Patrik Olsson
Orbital Systems innovativa dusch avinstalleras på pilotanläggningen i Malmö efter problem. Då vill startupbolaget ta över driften av badhuset.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Orbital Systems (NTL) utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Affärsidén har lockat en rad riskkapitalister med Skypegrundaren Niklas Zennström i spetsen att stoppa in minst 80 miljoner kronor i vad som kallats ”duscharnas Tesla”.

Även statliga Energimyndigheten har beviljat Orbital ett utvecklingsstöd på 20,6 miljoner kronor.

Uppmärksamheten var stor i både svenska och utländska medier då Kallbadhuset i Malmö hösten 2013 var först ut med att intstallera bolagets ”rymdteknikduschar”. Satsningen har beskrivits som ett viktigt pilotprojekt för Orbital Systems.

Läs mer: Zennströms hållbara duschbolag: ”Vi växer i raketfart”

Nu är dock en era på väg att ta slut. Efter problem med duscharna har badhuset i samråd med Orbital Systems enats om att de ska avinstalleras från badhuset.

De har sparat över en miljon liter vatten under åren.

”De duschar som installerades var de absolut första prototyperna och de tillverkades i min farbrors källare. De har sparat över en miljon liter vatten under åren som de har varit i drift, samtidigt som de har varit utsatta för ett extremt slitage. Vi pratar om över 25 års duschande om det hade varit motsvarande scenario för ett vanligt familjehushåll. Mot den bakgrunden, skulle jag vilja säga att de har fungerat mycket bra under omständigheterna”, säger Mehrdad Mahdjoubi, grundare av och vd för Orbital Systems.

Enligt Orbital Systems sänker duscharna vattenförbrukningen med uppemot 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent. För att duscharna ska kunna spara energi och vatten har personal från Orbital Systems med jämna mellanrum varit på kallbadhuset och säkerställt att driften fungerar. Enligt Mehrdad Mahdjoubi har man bitvis haft problem med att få tillträde till lokalen.

”Om vi inte kan serva duscharna så har vi heller ingen anledning att ha prototyper på plats, då är det bättre att vi plockar bort dem tills vi har nästa generation duschar på plats som är mer lämpad för den här sortens verksamhet."

Enligt Giedre Karlsson på Malmö stads serviceförvaltning har det största problemet varit att duscharna ofta drabbats av driftstopp och att de står stilla när det är många besökare på kallbadhuset, särskilt under kvällar och helger. 

”Det har varit långa köer för att duscha och de har fungerat bättre mitt på dagen och under veckorna”, säger hon. 

Emellanåt har det funnits problem.

Driftstoppen beror enligt förvaltningen på flera olika saker, bland annat har duscharna stannat på grund av för hög värme i duschrummet som kommit från en intilliggande bastu, jordfelsbrytaren har utlösts på grund av elfel i en av duscharna och duscharna har inte klarat av att leverera varmvatten.

”Emellanåt har det funnits problem”, säger Giedre Karlsson. 

Därför har man tillsammans med kallbadhusets entreprenör och Orbital Systems beslutat att de sex duscharna ska demonteras och ersättas med traditionella duschar. 

Läs även: Miljoner till Zennströms duschbolag

"Hur vi ska hantera de duschar som nu demonteras har vi inte hunnit prata om, men vi jobbar på några förslag om användning på annat objekt eller uppgradering. Orbitals dusch är i sig en bra idé, men den har inte riktigt fungerat fullt ut på kallbadhuset då det är många besökare och besöken har ökat i antal över tid” säger hon.

På damernas sida har duscharna ibland gått tre timmar i sträck, det har varit en stor belastning.

Den höga belastningen har enligt Mehrdad Mahdjoubi varit en stor orsak till att duscharna inte har fungerat fullt ut.

”På damernas sida har duscharna ibland gått tre timmar i sträck, det har varit en stor belastning på dem. I början fick vi använda datorfläktar för att kyla ner dem”, säger han. 

Mehrdad Mahdjoubi vill själv ta över driften av Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Hans bolag Reduced Holding, som ingår i samma koncern som Orbital Systems, vann nyligen upphandlingen, men nuvarande entreprenör har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. 

”Jag tycker själv mycket om kallbadhuset, men ser också stora synergieffekter med vattenbesparingar som man kan göra där. Om vi har våra duschar där så finns det ett incitament för alla att det ska fungera”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer