Hoppa till innehållet

Ordföranden hoppar av bolåneutmanaren

Utmanaren Enkla utlovade i fjol marknadens lägsta bolåneränta. Mer än ett år senare har utlåningen inte kommit igång. Nu väljer styrelseordföranden Elisabeth Thand Ringqvist att hoppa av sitt uppdrag, skriver Breakit.

Elisabeth Thand Ringqvist och Alexander Widegren.
Elisabeth Thand Ringqvist och Alexander Widegren.Foto: Press.

I mars 2018 utmanade Enkla storbankerna med ett löfte om bolån till en rekordlåg ränta på 0,95 procent, bundet på tre år. Kunderna strömmade till. Enligt vd:n Alexander Widegren har bolaget tagit emot intresseanmälningar från mer än 50 000 kunder.

Men drygt ett år senare har ingen tjänst lanserats.

Di Digital har tidigare rapporterat att Enkla haft problem att säkra en långsiktig finansiering. Planen var att först ta in 1 miljard kronor på den internationella marknaden för bostadsobligationer – och hela 100 miljarder inom 18 månader.

”Vi har fått backa bandet och gå tillbaka till ritbordet. Men vi jobbar stenhårt”, sa Alexander Widegren nyligen till Di Digital.

Nu kommer nästa bakslag för bolåneutmanaren. Ordföranden Elisabeth Thand Ringqvist lämnar styrelsen i Enklas moderbolag Simplex, rapporterar Breakit

Även Pär Roosvall väljer att avgå från sin post från sin post som suppleant i Simplex. De bägge representerade storägaren NFT Ventures.

Alexander Widegren vill inte kommentera avhoppen, skriver nyhetssajten. Han tar nu själv över rollen som styrelseordförande, vid sidan om sitt uppdrag som vd. 

”Vi jobbar på för fullt och har väldigt mycket att göra och jag tror att vi kommer komma ut med något riktigt bra till hösten”, säger han till Breakit.

Näringslivsprofilen Elisabeth Thand Ringqvist har tidigare varit vd för Företagarna och styrelseordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens industri.

Läs mer: Ett år utan lansering för bolåneutmanaren: ”Enklas plan står fast” 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera