Annons

Över 150 anställda i upprop mot Spotify efter miljardförvärven i USA

Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek.
Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek. Foto: TT och Di.
Spotify har sedan 2019 köpt upp de amerikanska poddnätverken Gimlet, Parcast och Ringer för totalt 5 miljarder kronor. Redan nu börjar det knaka i fogarna – sedan 158 anställda på de tre företagen gått samman i ett upprop mot streamingjättens personalpolitik och anställningsvillkor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan 2019 har Spotify gjort en storsatsning på poddar, bland annat genom flera uppköp inom sektorn i USA. Den svenska streamingjätten har köpt Gimlet för två miljarder kronor, Parcast för 1 miljard kronor och The Ringer för 2 miljarder kronor.

Men vissa har blivit långt ifrån nöjda med Spotifys affärer. Nu har totalt 158 anställda på de tre amerikanska poddbolagen gått samman i ett offentligt upprop mot vd:n Daniel Ek, innehållschefen Dawn Ostroff och studiochefen Courtney Holt.

De anställda har organiserat sig i tre lokala klubbar kopplade till fackförbundet Writers Guild of America. De vill nu att Spotify ska erkänna deras existens och därefter teckna ett sorts kollektivavtal på var och ett av företagen.

Den samlade kritiken är bitvis svidande. Spotify anklagas bland annat för att minimilönerna är för låga, att det saknas årliga löneförhöjningar, samt att de anställda har för lite makt över sina upphovsrättsliga verk och får för dålig kompensation för dessa. Höga boende- och levnadskostnader i Los Angeles och New York, där poddbolagen har sina kontor, uppges vara en orsak till missnöjet mot de finansiella villkoren.

Di har utan framgång sökt de lokala facklubbarna för en intervju. Men till branschtidningen Hotpodnews säger en icke-namngiven företrädare:

”Om Spotifys mål är att bli ledande inom ljudvärlden ser vi det här som en riktigt bra möjlighet att sätta en standard inom industrin med ett bra kollektivavtal.”

Länk till twitter

Kritiken handlar också om att mångfalden på de tre företagen är för dålig, särskilt i ledningsgrupperna.

”Vi har förlorat ett antal icke-vita medarbetare under det senaste året, och vi vet varför. Många av de här människorna har lämnat eftersom de inte ser någon utstakad väg mot befordran”, skriver Gimlets fackklubb i ett uttalande.

Spotify har inte kollektivavtal för sina anställda i Sverige, precis som nio av tio andra bolag inom tekniksektorn.

Facklubbarna i USA har velat förhandla med Spotify sedan förra året men uppger att de i regel har mötts med kalla handen av streamingjätten, som därefter har kallats för ”fackfientligt”.

Det finns inga offentliga eller färska uppgifter om hur många anställda som arbetar på Gimlet, Parcast respektive The Ringer, men flera av fackklubbarna uppger att anslutningsgraden bland personalen är över 90 procent på vissa avdelningar. Totalt hade Spotifykoncernen 6 357 anställda vid utgången av det tredje kvartalet.

Di har ställt flertalet frågor till Spotify med anledning av kritiken och uppropet. Men genom en talesperson väljer företaget att enbart ge en kort kommentar i ärendet.

”Vi är engagerade i pågående fackliga förhandlingar och med respekt för den processen kommer vi att hålla dessa diskussioner privata.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer