Annons

Paradisläckan: Så blev en svensk startup skattesmitarnas värsta fiende

Avslöjar den globala elitens hemligheter. Så beskriver journalistnätverket ICIJ ”Paradisläckan”.
Avslöjar den globala elitens hemligheter. Så beskriver journalistnätverket ICIJ ”Paradisläckan”. Foto: ICIJ
Då Panamadokumenten – Nu Paradisläckan. Än en gång föll valet på den svenska databasen Neo4j när miljontals läckta dokument skulle kartläggas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När det internationella journalistnätverket ICIJ skulle hantera Panama-dokumenten för cirka två år sedan föll valet på Malmöbolaget Neo4j, tidigare Neo Technology, som hjälpte grävreportrarna att kartlägga 11,5 miljoner läckta dokument

Nu var det dags igen.

De så kallade ”Paradise Papers” eller ”Paradisläckan” är läckta dokument från den internationella juristfirman Appleby. Precis som med Panama-dokumenten innehåller dessa information om högt uppsatta personers placeringar i skatteparadis samt ett flertal hemliga investeringar. 

”För oss har arbetet varit otroligt likt det vi gjorde för ICIJ med Panama papers. Vi sitter ju inte själva med datan utan vi hjälper bara dem att arbete med den. Vi är ju tekniker och inte journalister”, säger Neo4js vd och medgrundare Emil Eifrém till Di Digital. 

Emil Eifrem är vd för Neo Technology som ligger bakom databasen Neo4j.
Emil Eifrem är vd för Neo Technology som ligger bakom databasen Neo4j. Foto: Jesper Frisk

Läs även: Svensk startup knäckte Panama-läckan

Neo4js databaser sammankopplar datapunkter i snabbt sökbara strukturer och används i dag av storkunder som Walmart, Linkedin och Ebay. Den här typen av databaser kan även användas inom journalistik och för de mängder dokument som Panama- och Paradisläckan innebär.

Paradisläckan uppgår till 13,4 miljoner dokument där 120 000 personer och bolag finns nämnda. Bland annat framkom det, under söndagen, att Storbritanniens drottning Elizabeth II och Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har placerat kapital i skatteparadis.

Dokumenten innehöll även uppgifter om hemliga affärer. Däribland hur den ryska miljardären Jurij Milner har hjälpt flera statligt ägda ryska företag att investera i både Facebook och Twitter.

Läs även: Rysk Spotify-ägare hjälpte Kreml köpa i Facebook och Twitter

För Neo4j var Panamaläckan en startsignal för ett djupare samarbete med flera tidningar. Bland annat påbörjade databasbolaget en gratis utbildning för databasjournalister.

”I och med att mjukvaran i Neo4j blev tillgänglig på ICIJ:s sajt så började fler att få upp ögonen för det. När jag kollade för sex månader sedan blev jag helt förbluffad över att vi hade journalister från alla de stora internationella mediehusen, som BBC, Guardian och New York Times, på vårt program för databasjournalistik”, säger Emil Eifrém. 

Emil Eifrém är en av gästerna på Di Startup Tour i Malmö den 22 november. Fixa din biljett här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer