Annons

Paradox avhoppade finanschef efter miljardaffären: ”Jag har haft flax”

Paradox förre finanschef Andras Vajlok.
Paradox förre finanschef Andras Vajlok. Foto: Press.
Paradox förre finanschef Andras Vajlok har kammat hem storkovan på uppköpen av United Spaces och Small Giant Games. Nu investerar han i AI-bolaget Unibap ihop med fonden Swedbank Robur Microcap.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i augusti 2017 som Andras Vajlok sa upp sig som finanschef på spelutvecklaren Paradox. Tidigare under året uppmärksammades han för en aktieförsäljning i Paradox värd drygt 28 miljoner kronor.

”Jag behövde få loss pengar eftersom jag tittar på lite andra investeringar som jag tänker göra, framför allt via Pepins”, sa han till Di Digital då.

Läs mer: Dumpade aktier – nu säger Paradox finanschef upp sig 

Sedan dess har Andras Vajlok investerat i en rad startupbolag och satt sig i flera styrelser. Två av bolagen han investerat i har köpts upp, med god avkastning som följd.

En av dessa är coworkingbolaget United Spaces som köptes av Castellum för 200 Mkr i januari i år. Andras Vajlok investerade i bolaget via just crowdfundingplattformen Pepins och kunde se hur pengarna dubblade i värde på ett halvår. 

Läs mer: Castellum köper coworkingbolag för 200 miljoner
Läs mer:
United Spaces blir Pepins första exit 

Ännu mer spektakulär var investeringen i spelbolaget Small Giant Games, där Andras Vajlok var ordförande i styrelsen och delägare, vid sidan av storägarna EQT Ventures och Creandum

Bolaget köptes av amerikanska Zynga i december 2018 i en affär som värderade bolaget till 700 miljoner dollar, knappt 6,3 miljarder kronor.

”Jag har haft flax”, säger Andras Vajlok.

Läs mer: Small Giant Games köps av Zynga 

Exakt hur mycket han tjänat vill Andras Vajlok inte säga. Men det räcker till att fortsätta investera och sitta i styrelser under lång tid framöver.

Hans senaste investering är i AI-bolaget Unibap där han och fonden Swedbank Robur Microcap satsar 18,8 Mkkr. Andras Vajlok står personligen för cirka 4,6 Mkr av detta belopp. 

”Unibap är ett fantastiskt spännande produktbolag som kan bli något stort. De har testat sin sin produkt på Husqvarna som bygger på en helt automatiserad fabrik. De använder Unibaps robotikögon för att övervaka maskinerna som tillverkar produkterna”, säger Andras Vajlok.

Hur är din relation till Paradox i dag?

”Bra! Jag sitter i valberedningen inför den kommande bolagsstämman. Och jag umgås med storägaren Fredrik Wester privat.”

Unibap är noterat på First North och har ett börsvärde på knappt 160 miljoner kronor. Bolagets vd Fredrik Bruhn är positiv till att Swedbank Robur blir delägare. 

”Eftersom vi utvecklar smarta lösningar till smart industri är vi med våra kunder i 5 till 10 år, under en produkts produktionscykel. Då måste vi förstås ha i princip samma förtroende som ett stort bolag, fast vi är små”, förklarar han i ett uttalande.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer