Hoppa till innehållet

Paradox köper rollspelsjätte

Spelutvecklaren Paradox Interactive köper rollspelsföretaget White Wolf Publishing i en mångmiljonaffär. ”Det här är vår största investering hittills”, säger vd Fredrik Wester.

Fredrik Wester är vd på spelutvecklaren Paradox Interactive.
Fredrik Wester är vd på spelutvecklaren Paradox Interactive.Foto: Joey Abrait

Köpet är en kontantaffär där Paradox Interactive lägger ”ett antal tiotals miljoner kronor” på bordet. Säljare är den isländska koncernen CCP Games, som står bakom multiplayerspelet EVE Online.

”Det här är fantastiskt kul och väldigt skönt att vi kan betala till 100 procent ur Paradox egen kassa”, säger Fredrik Wester.

Med 200 anställda, en allt mer omfattande spelkatalog och tre miljoner registrerade användare räknas Paradox nu bland Sveriges större spelutvecklare.

White Wolf Publishing äger rättigheterna till några av världens största rollspel, bland annat World of Darkness och Vampire: The Masquerade. Det är varumärken som gett upphov till böcker, brädspel, kortspel och dataspel på flera plattformar samt stått som förebild för tv-serier.

”Vampire är världens näst mest sålda rollspel och är lite speciellt eftersom hälften av alla som spelar det är kvinnor”, säger Fredrik Wester.

 

Vampire är världens näst mest sålda rollspel och är lite speciellt eftersom hälften av alla som spelar det är kvinnor.

 

Han räknar med att förvärvet på kort sikt kan öka Paradox omsättning med ett par miljoner kronor. White Wolf omsätter, enligt Fredrik Wester, i dag 4–5 Mkr om året.

Paradox Interactive har på senare tid haft rejäl medvind tack vare framgångarna med spelet Cities: Skylines. Redan vid halvårsskiftet hade försäljningen dubblats jämfört med hela förra årets siffror. Mycket talar för Paradox når över 500 Mkr i omsättning i år.

”Det blir nog en ganska bra bit norr om en halv miljard”, säger Fredrik Wester.

Paradox Interactive har de senaste tio åren vuxit stadigt. I ryggen har företaget investmentbolaget Spiltan och sedan drygt ett år även finansmannen Peter Lindell, huvudägare i riskkapitalbolaget Rite Ventures som gick in med 28 Mkr.

Först 2017 kan det bli aktuellt att släppa nya spel baserade på något eller några av White Wolfs varumärken.

”Det är ett bet vi gör, men vi ser stora möjligheter i att göra de här varumärkena bredare och introducera dem för fler spelare.”

Paradox planerar dels att utveckla ett antal egna pc-spel, dels även aktivt söka licenspartner för vissa titlar. Fredrik Wester utesluter heller inte att de kommer att ge ut mobilspel baserade på de nyförvärvade titlarna.

Men varumärken av det här slaget är känslig materia. Spelarna är ytterst hängivna och kräsna. För att kunna hålla en nära kontakt med fansen gör Paradox därför White Wolf till ett fristående dotterbolag. Vd blir Tobias Sjögren, Paradox Interactives tidigare försäljningschef, som har ett förflutet på Dice.

Han kommer att basa över ett slags licensieringsbolag liknande Saltkråkan AB, som äger och hanterar rättigheterna till Astrid Lindgrens bokskatt. Det nya bolaget kommer dock att dela lokaler med Paradox Interactive på Söder i Stockholm.

”Vi börjar med två anställda men räknar på två års sikt att det ska bli ett tiotal personer. Det är inte omöjligt heller att vi öppnar ett kontor i Los Angeles för White Wolf”, säger Fredrik Wester.

Han ser ingen fara i att trenden med böcker, filmer och tv-serier om vampyrer nått sin kulmen bland tonåringar.

”Jag tror absolut att den kommer att vakna till liv igen. Även om inte det skulle ske finns det en stark nostalgivåg att rida på. De som spelade de här spelen i tonåren är 25–40 år nu och kommer att vilja göra det igen.”

Tidigare har Paradox Interactive gjort sig känt för historiskt inspirerade och rollspelsanstrukna strategispel som Crusader Kings och Magicka. I somras avslöjades att studion är på väg ut i rymden med det kommande spelet Stellaris. Arbetet leds av den ansedde speldesignern Henrik Fåhreus.

Fredrik Wester är förtegen om huruvida Paradox Interactive, i och med köpet av White Wolf,  nu närmar sig en börsnotering. Det är något som både storägaren Spiltan och investeraren Peter Lindell tidigare flaggat för.

”Vi måste se till att portföljen växer men samtidigt ha långsiktig finansiell stabilitet. Det finns flera olika vägar att gå”, säger Fredrik Wester.

Läs även: Paradox slår rekord efter megasuccén Cities: Skylines

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera