Annons

Paradox köper spelutvecklare för kvarts miljard

Paradox Interactives vd Fredrik Wester.
Paradox Interactives vd Fredrik Wester.
Paradox Interactive köper spelutvecklaren Triumph Studios i en affär värd upp till 242 miljoner kronor. Vd Fredrik Wester flaggar för fler förvärv de närmaste åren. Aktien stiger på beskedet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börsens högst värderade spelutvecklare, Paradox Interactive, köper strategispelutvecklaren Triumph Studios och alla dess tillgångar. 

Paradox betalar 4 miljoner euro i kontanter för bolaget. Utöver det får ägarna en prestationsbaserad summa på upp till 21 miljoner euro som ska betalas ut över flera år. Totalt rör det sig alltså om upp till 25 miljoner euro, eller 242 miljoner kronor.

Paradox har ett börsvärde på närnare sju miljarder kronor. Strax efter 09.10 på fredagsmorgonen hade kursen stigit med 2,3 procent på en svagt nedåtpekande börs. Följ kursen här

Triumph Studios grundades 1997 av Lennart Sas and Arno van Wingerden, som båda är kvar i bolaget idag. Bolaget är holländskt, med kontor i Delft, en liten universitetsstad söder om Amsterdam. Triumph Studios beskrivs som ett av de mest ansedda inom strategispel och står bakom spelserien Age of Wonders, som sålt över en miljon enheter.

Triumph Studios är världsledande inom sin nisch.

Förvärvet innebär att Paradox kan lägga till en rad kända varumärken, så kallade IP, till sin nuvarande spelportfölj. Det ökar i sin tur Paradox marknad samt kapacitet till egenutveckling av nya spel, enligt bolagets pressmeddelande.

Det nuvarande teamet och ledningen stannar kvar hos Triumph Studios efter förvärvet. Alla pågående projekt fortsätter utvecklas som tidigare, och ska publiceras av Paradox Interactive.

Vi letar kontinuerligt efter bolag som passar oss bra.

Paradox vd Fredrik Wester beskriver Triumph Studios som en själsfrände. 

”Triumph Studios är en utvecklare med samma hjärta som oss. De är världsledande inom sin nisch och har byggt ett stort och engagerat spel-community genom åren och har många Paradox-anställda bland sina hardcore fans. Vi har stor tilltro till Lennart, Arno och hela Triumph-laget. Vårt huvudfokus blir nu att se till att de kan fortsätta skapa magi under nytt ägande”, säger han.

Fredrik Wester flaggar även för fler köp de närmaste åren.

”Vi letar kontinuerligt efter bolag som passar oss bra, både när det gäller spel, kultur och värderingar. Vi har en lista på bolag som vi uppvaktar och som vi tror passar bra under Paradox förlagsparaply, men det får ta den tid det tar. Det handlar om nischspelare, bäst i världen på det de gör, som kan tillföra starka spelvarumärken och bra utvecklare”, säger han.

Lennart Sas, vd och medgrundare på Triumph Studios, uppger att det inte är första gången som någon förhandlat om att köpa bolaget.

”Men det här är inte bara en affärstransaktion för oss. Det här är ett samarbete med en partner som kan hjälpa oss att växa på ett hållbart vis genom att säkerställa den stabilitet och kontinuitet som krävs för att vi ska kunna göra mer av det vi bäst gör - utveckla några av de bästa strategispelen på marknaden idag. Paradox är en bra match för oss både kulturellt och spelmässigt”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer