Hoppa till innehållet

Paradox värde skrivs upp inför notering – mot 4 miljarder

Investmentbolagen Spiltan, storägare i Paradox Interactive, skriver upp värdet på bolaget rejält inför den kommande börsnoteringen. Något som gör vd:n Fredrik Wester till miljardär. 

Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive och blivande miljardär.
Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive och blivande miljardär.

Di Digital kunde för en dryg vecka sedan avslöja att spelstudion Paradox Interactive ska börsnoteras.

Orsaken till noteringen är inte att bolaget, som gjorde en vinst på 242 Mkr i fjol, behöver kapital.

”Vi har pengar i kassan och skulle vi behöva bankhjälp för uppköp är det heller inga problem. Men en notering ger förstås tillgång till kapitalmarknaden om vi skulle vilja göra förvärv. För närvarande har vi inga sådana omedelbara planer”, säger vd:n Fredrik Wester, som äger 39 procent av aktierna i Paradox Interactive. 

Läs mer: Spelbolagen som siktar på börsen 2016

Paradox Interactive näst största ägare är investmentbolaget Spiltan som äger 37 procent av aktierna. Spiltan värderade tidigare hela Paradox Interactive till mellan 1,3 - 2,2 miljarder kronor. Men nu gör investmentbolagen en uppjustering av värdet på Paradox i sin portfölj. Den nya värderingen ger ett bolagsvärde på mellan 2,5 - 4 miljarder kronor för Paradox. 

"Vi baserar värderingen på omsättning och resultat från fjolåret samt det faktum att vi förebereder en börsnotering. Syftet med att vi har ett stort värderingsspann är för att vi inte vill vägleda för mycket. Var och en får göra sin egen bedömning", Håkan Sjunnesson, investment manager på Spiltan.

Om värderingen hamnar i den övre delen av intervallet innebär det att Paradox Interactive redan vid börsnoteringen kan bli börsens högst värderade spelbolag. Just nu är Starbreeze störst på börsen med ett värde på 3,5 miljarder kronor. 

Den nya värderingen innebär också att såväl Spiltan som Fredrik Wester med största sannolikhet kommer att bli miljardärer vid en notering. 

Lyssna på senaste Digitalpodden om värderingen av Starbreeze och Paradox Interactive:

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden-borsfest-sxsw-e-sportochtruecallersintaktsplaner

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera