Hoppa till innehållet

Paradox varnar börsen: "Kommer ha bättre och sämre kvartal"

Tvärtemot gängse logik släppte spelstudion Paradox Interactive en halvdan kvartalsrapport inför sin börsnotering. Syftet var att utbilda marknaden. ”Vi ville tala om att det är såhär det kommer att se ut”, säger vd:n Fredrik Wester.

Paradox finanschef Andras Vajlok (tv) och vd och storägare Fredrik Wester.
Paradox finanschef Andras Vajlok (tv) och vd och storägare Fredrik Wester.Foto: Sven Carlsson

Paradox Interactive har sedan en tid tillbaka planerat en börsnotering, vilket Di Digital avslöjade i januari.

På måndagen stod det klart att börspremiären sker den 31 maj på First North. Samtidigt kom en kvartalsrapport där Paradox intäkter uppgick till 93 Mkr, mindre än hälften av försäljningen för samma kvartal 2015.

Tanken var att utbilda framtida investerare i hur spelbranschen fungerar, menar vd Fredrik Wester.

”Vi ville tala om för marknaden att det är såhär det kommer att se ut. Vi kommer att ha bättre kvartal och sämre kvartal. Men om man tittar på vår historik så har vi haft en lång period av tillväxt”, säger han till Di Digital.

Under 2015 omsatte Paradox över 600 Mkr. Spelbolaget uppger att det har haft en genomsnittlig omsättningstillväxt på 45 procent.

Läs mer: Efter megasuccén – Paradox slår alla rekord

Samtidigt kommer intäkterna att variera stort från kvartal till kvartal. Under början av 2015 släpptes till exempel succétiteln Cities Skylines, vilket bidrog till det starka resultatet och den bleka jämförelsen med inledningen av 2016.

”Är man väldigt nervöst lagd kanske inte en investering i ett datorspelsföretag är något som passar. Det kommer skilja sig väldigt mycket åt från kvartal till kvartal,” säger Fredrik Wester.

Swedbank Robur har åtagit sig att köpa aktier i Paradox för 60 Mkr inför noteringen. Totalt bjuds 15,5 procent av bolaget bort till ett aktiepris som offentliggörs den 2 maj.

Paradox vill att en majoritet av aktierna går till privatpersoner såsom ”anställda, fans och aktiesparare”, enligt Fredrik Wester. Bolaget tar hjälp av crowdfundingplattformen Pepins för att nå mindre erfarna investerare.

”Det är ett bra sätt att sprida ägandet på för de individer som kanske normalt sett inte handlar aktier via börsen. Man kan handla enkelt via sitt kreditkort. Vi vill vända oss till en så bred målgrupp som möjligt”, säger Fredrik Wester.

Han och Spiltan, som tillsammans äger 76 procent av Paradox, behåller sin majoritetsandel vid noteringen men släpper drygt 12 procent av bolaget. Paradox-vd:n utesluter inte nya investeringar i techsektorn.

”Jag är ingen som lägger pengar på hög eller konsumerar saker. Jag får utvärdera det. Men det blir säkert investeringar i andra bolag”, säger han.

Någon större anpassning efter börsens önskemål är dock inte att vänta för Paradox del, säger Fredrik Wester.

”Vi kommer inte att lägga om våra produktionscykler för att pressa in saker i vissa kvartal och rädda våra resultat. Spelutveckling är en process som måste få ta den tid det tar.”

Läs mer: Vinstkollaps för Paradox – går till börsen i maj

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera