Annons

Paradox varnar börsen: "Kommer ha bättre och sämre kvartal"

Paradox finanschef Andras Vajlok (tv) och vd och storägare Fredrik Wester.
Paradox finanschef Andras Vajlok (tv) och vd och storägare Fredrik Wester. Foto: Sven Carlsson
Tvärtemot gängse logik släppte spelstudion Paradox Interactive en halvdan kvartalsrapport inför sin börsnotering. Syftet var att utbilda marknaden. ”Vi ville tala om att det är såhär det kommer att se ut”, säger vd:n Fredrik Wester.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Paradox Interactive har sedan en tid tillbaka planerat en börsnotering, vilket Di Digital avslöjade i januari.

På måndagen stod det klart att börspremiären sker den 31 maj på First North. Samtidigt kom en kvartalsrapport där Paradox intäkter uppgick till 93 Mkr, mindre än hälften av försäljningen för samma kvartal 2015.

Tanken var att utbilda framtida investerare i hur spelbranschen fungerar, menar vd Fredrik Wester.

”Vi ville tala om för marknaden att det är såhär det kommer att se ut. Vi kommer att ha bättre kvartal och sämre kvartal. Men om man tittar på vår historik så har vi haft en lång period av tillväxt”, säger han till Di Digital.

Under 2015 omsatte Paradox över 600 Mkr. Spelbolaget uppger att det har haft en genomsnittlig omsättningstillväxt på 45 procent.

Läs mer: Efter megasuccén – Paradox slår alla rekord

Samtidigt kommer intäkterna att variera stort från kvartal till kvartal. Under början av 2015 släpptes till exempel succétiteln Cities Skylines, vilket bidrog till det starka resultatet och den bleka jämförelsen med inledningen av 2016.

”Är man väldigt nervöst lagd kanske inte en investering i ett datorspelsföretag är något som passar. Det kommer skilja sig väldigt mycket åt från kvartal till kvartal,” säger Fredrik Wester.

Swedbank Robur har åtagit sig att köpa aktier i Paradox för 60 Mkr inför noteringen. Totalt bjuds 15,5 procent av bolaget bort till ett aktiepris som offentliggörs den 2 maj.

Paradox vill att en majoritet av aktierna går till privatpersoner såsom ”anställda, fans och aktiesparare”, enligt Fredrik Wester. Bolaget tar hjälp av crowdfundingplattformen Pepins för att nå mindre erfarna investerare.

”Det är ett bra sätt att sprida ägandet på för de individer som kanske normalt sett inte handlar aktier via börsen. Man kan handla enkelt via sitt kreditkort. Vi vill vända oss till en så bred målgrupp som möjligt”, säger Fredrik Wester.

Han och Spiltan, som tillsammans äger 76 procent av Paradox, behåller sin majoritetsandel vid noteringen men släpper drygt 12 procent av bolaget. Paradox-vd:n utesluter inte nya investeringar i techsektorn.

”Jag är ingen som lägger pengar på hög eller konsumerar saker. Jag får utvärdera det. Men det blir säkert investeringar i andra bolag”, säger han.

Någon större anpassning efter börsens önskemål är dock inte att vänta för Paradox del, säger Fredrik Wester.

”Vi kommer inte att lägga om våra produktionscykler för att pressa in saker i vissa kvartal och rädda våra resultat. Spelutveckling är en process som måste få ta den tid det tar.”

Läs mer: Vinstkollaps för Paradox – går till börsen i maj

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies