Annons
Kristian Gårder, är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, talade vid Di:s fintech-evenemang i torsdags.

Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Fysisk träning ska ge starkare digitala samarbeten SPONSRAT AV Tata Consultancy Services

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam tackar nej till nya riskkapitalbolag – väljer bankfonder istället.

Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder

Digitalpodden, denna vecka med Jonas Leijonhufvud (tv) och Sven Carlsson.

Kan någon tänkas köpa Spotify?

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley leder arbetet med att ta fram en digital valuta som komplement till den fysiska.

Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Kristian Gårder, är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, talade vid Di:s fintech-evenemang i torsdags.
Kristian Gårder, är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, talade vid Di:s fintech-evenemang i torsdags. Foto: Oskar Omne
Drygt 60 storbanker har plöjt ner 100-tals miljoner kronor i R3, ett internationellt konsortium för blockkedjeteknik. Men nu riskerar ett patentbråk att sänka hela projektet, enligt Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett segdraget parti bluffpoker med skyhöga insatser. Så kan man beskriva stämningen i R3, det internationella konsortium som idag omfattar drygt 60 storbanker runt om i världen.

Konsortiet startades för två år sedan med syftet att bygga en gemensam plattform för överföringar med blockkedjeteknik. Den banbrytande tekniken förknippades tidigare främst med kryptovalutan bitcoin. Men på senare år har den seglat upp som en metod för att revolutionerna den globala finansmarknaden.

Läs även: Svenska storbanker sluter upp bakom blockkedjan

En internationell plattform skulle göra det snabbt, billigt och säkert att överföra pengar och andra värdehandlingar mellan banker på olika kontinenter.

Enligt Kristian Gårder på SEB är förhoppningen att mastodontprojektet, vars plattform går under namnet Corda, ska kunna sjösättas om 2-3 år.

Risken är att Corda inte används av alla banker. Och då blir nyttan oerhört begränsad

”Vår ståndpunkt är att Corda ska bli open source och därmed tillgänglig för alla finansiella aktörer. Vi bygger finansiell infrastruktur och genom att göra den öppen så maximerar vi kundnyttan, så som vi gjort med Swish och BankID”, säger Kristian Gårder, som är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp.

Läs mer: Kan cyberattacker hota blockkedjans överlevnad?

R3-projektet har sannolikt redan krävt 100-tals miljoner kronor investeringar. Bara på SEB jobbar tio personer med projektet. I Norden är även Nordea och Danske Bank med på tåget.

Men nu har ett bråk om patent blåst upp i R3 som riskerar att skjuta hela projektet i sank.

”R3 har ju ansökt om ett patent för Corda. Men samtidigt har både Morgan Stanley och Goldman Sachs ansökt om egna blockchain-patent, och det finns fler exempel än så. Det skapar givetvis oro om vissa medlemmar söker patent på sådant som vi diskuterat gemensamt. Nu börjar man även se hur allianser formas”, säger Kristian Gårder på SEB.

Vad handlar patentansökningarna om?

”Goldman Sachs patent handlar om settlement, det vill säga själva ägarbytet när man handlar med värdepapper. Jag har inte sett Morgan Stanleys patentansökan.”

Läs mer: Storbanker skapar egen kryptovaluta

Kristian Gårder betonar att stämningen i R3 blivit bättre på senaste. Men han ser ändå en risk att de olika patentansökningarna kan sänka hela idén med en gemensam plattform.

”Det finns en relativt hög risk för det, ja”, säger han.

Kristian Gårder tror att Corda sjösätts. Frågan är vad som händer därefter.

”Risken är att Corda inte används av alla banker. Och då blir nyttan oerhört begränsad. Det är ju en enorm utmaning att få 65 banker att samarbeta. Inom tre månader kommer vi nog att veta hur samarbetet landar”, säger Kristian Gårder.

Läs mer: SEB Venture Capital storinvesterar i blockkedjestartup

Om inte R3 lyckas bli branschstandard tror han att samarbetet fortsätter i andra former.

”Vi har aldrig sett R3 som ett riskfritt projekt och vi har redan lärt oss mycket av detta”, säger han.


Om R3, Corda och blockchain:

SEB var en av de partners som grundade R3. Idag har konsortiet 43 delägare och 65 medlemmar. De flesta av världens internationella storbanker är med i projektet som redan kostat uppskattningsvis 100-tals miljoner kronor.

R3:s tekniska arkitekter möts regelbundet för att bygga plattformen Corda. Samtidigt möts R3:s styrgrupp en gång per månad för att diskutera de viktigaste frågorna på dagordningen.

Det finns även konkurrerande initiativ, som Hyperledger, ett konsortium som startats utanför finanssektorn.

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Med blockchain kan banker billigt, säkert och snabbt överföra pengar och andra värdehandlingar över hela världen. Allt dokumenteras i en digital liggare som sparas på alla datorer i kedjan.

Om världens banker lyckas lansera ett gemensamt system innebär det att överföringar som idag tar dagar eller veckor kan genomföras på några minuter. Kostnaderna skulle rasa och internationella clearinghus skulle gå omkull. Även aktörer internationella växlingsbolag som Western Union och Forex Bank skulle få det svårt.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post