Hoppa till innehållet

Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Drygt 60 storbanker har plöjt ner 100-tals miljoner kronor i R3, ett internationellt konsortium för blockkedjeteknik. Men nu riskerar ett patentbråk att sänka hela projektet, enligt Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp.

Kristian Gårder, är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, talade vid Di:s fintech-evenemang i torsdags.
Kristian Gårder, är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, talade vid Di:s fintech-evenemang i torsdags.Foto: Oskar Omne

Ett segdraget parti bluffpoker med skyhöga insatser. Så kan man beskriva stämningen i R3, det internationella konsortium som idag omfattar drygt 60 storbanker runt om i världen.

Konsortiet startades för två år sedan med syftet att bygga en gemensam plattform för överföringar med blockkedjeteknik. Den banbrytande tekniken förknippades tidigare främst med kryptovalutan bitcoin. Men på senare år har den seglat upp som en metod för att revolutionerna den globala finansmarknaden.

Läs även: Svenska storbanker sluter upp bakom blockkedjan

En internationell plattform skulle göra det snabbt, billigt och säkert att överföra pengar och andra värdehandlingar mellan banker på olika kontinenter.

Enligt Kristian Gårder på SEB är förhoppningen att mastodontprojektet, vars plattform går under namnet Corda, ska kunna sjösättas om 2-3 år.

Risken är att Corda inte används av alla banker. Och då blir nyttan oerhört begränsad

”Vår ståndpunkt är att Corda ska bli open source och därmed tillgänglig för alla finansiella aktörer. Vi bygger finansiell infrastruktur och genom att göra den öppen så maximerar vi kundnyttan, så som vi gjort med Swish och BankID”, säger Kristian Gårder, som är en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp.

Läs mer: Kan cyberattacker hota blockkedjans överlevnad?

R3-projektet har sannolikt redan krävt 100-tals miljoner kronor investeringar. Bara på SEB jobbar tio personer med projektet. I Norden är även Nordea och Danske Bank med på tåget.

Men nu har ett bråk om patent blåst upp i R3 som riskerar att skjuta hela projektet i sank.

”R3 har ju ansökt om ett patent för Corda. Men samtidigt har både Morgan Stanley och Goldman Sachs ansökt om egna blockchain-patent, och det finns fler exempel än så. Det skapar givetvis oro om vissa medlemmar söker patent på sådant som vi diskuterat gemensamt. Nu börjar man även se hur allianser formas”, säger Kristian Gårder på SEB.

Vad handlar patentansökningarna om?

”Goldman Sachs patent handlar om settlement, det vill säga själva ägarbytet när man handlar med värdepapper. Jag har inte sett Morgan Stanleys patentansökan.”

Läs mer: Storbanker skapar egen kryptovaluta

Kristian Gårder betonar att stämningen i R3 blivit bättre på senaste. Men han ser ändå en risk att de olika patentansökningarna kan sänka hela idén med en gemensam plattform.

”Det finns en relativt hög risk för det, ja”, säger han.

Kristian Gårder tror att Corda sjösätts. Frågan är vad som händer därefter.

”Risken är att Corda inte används av alla banker. Och då blir nyttan oerhört begränsad. Det är ju en enorm utmaning att få 65 banker att samarbeta. Inom tre månader kommer vi nog att veta hur samarbetet landar”, säger Kristian Gårder.

Läs mer: SEB Venture Capital storinvesterar i blockkedjestartup

Om inte R3 lyckas bli branschstandard tror han att samarbetet fortsätter i andra former.

”Vi har aldrig sett R3 som ett riskfritt projekt och vi har redan lärt oss mycket av detta”, säger han.


Om R3, Corda och blockchain:

SEB var en av de partners som grundade R3. Idag har konsortiet 43 delägare och 65 medlemmar. De flesta av världens internationella storbanker är med i projektet som redan kostat uppskattningsvis 100-tals miljoner kronor.

R3:s tekniska arkitekter möts regelbundet för att bygga plattformen Corda. Samtidigt möts R3:s styrgrupp en gång per månad för att diskutera de viktigaste frågorna på dagordningen.

Det finns även konkurrerande initiativ, som Hyperledger, ett konsortium som startats utanför finanssektorn.

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Med blockchain kan banker billigt, säkert och snabbt överföra pengar och andra värdehandlingar över hela världen. Allt dokumenteras i en digital liggare som sparas på alla datorer i kedjan.

Om världens banker lyckas lansera ett gemensamt system innebär det att överföringar som idag tar dagar eller veckor kan genomföras på några minuter. Kostnaderna skulle rasa och internationella clearinghus skulle gå omkull. Även aktörer internationella växlingsbolag som Western Union och Forex Bank skulle få det svårt.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera