Hoppa till innehållet

Patienter strömmar till nätläkarna efter corona

Efter utbrottet av coronaviruset har antalet oroliga svenskar som hör av sig till nätläkarna ökat. Men utöver generell rådgivning är möjligheterna att hjälpa begränsade. ”Det är bra att inte gå till en fysisk klinik på grund av smittorisken”, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry.

Nätläkarna ser en ökning av patienter som söker vård på distans.
Nätläkarna ser en ökning av patienter som söker vård på distans.Foto: TT.

Totalt har 500 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i Sverige, varav 233 i Stockholm.

Om en person misstänker att den smittats ska denne kontakta 1177 Vårdguiden, den nationella sjukvårdsupplysningen, för att eventuellt hänvisas vidare till provtagning.

Men de stora privata nätläkarna i Sverige märker också av en tillströmning av oroliga människor.

”Vi ser en viss effekt. Fler hör av sig till oss, men inte så många som man kanske skulle kunna tro”, säger Martin Lindman, vd och grundare av Doktor.se.

En annan effekt av coronaviruset är att belastningen på 1177 Vårdguiden blivit väldigt hög. Det innebär att människor i större utsträckning söker hjälp hos nätläkarna för andra sjukdomar.

”Vi ser en viss ökning av patienter som inte når fram på 1177 med vanliga besvär, som inte är corona-relaterade. De tar våra sjuksköterskor hand om”, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor. 

Läs mer: Bredbandstrafiken rusar när personal skickas hem: ”Coronakrisen en blick in i framtiden” 

Marknadsledande Kry har under de senaste åren lanserat sin tjänst i flera andra länder i Europa, då under varumärket Livi.

”Vi är ju verksamma i många av de länder som är hårdast drabbade i Europa: Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Vi ser samma mönster överallt, medborgare är oroliga och har svårt att komma fram till de nationella stödlinjerna”, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry.

Men nätläkarnas möjligheter att hjälpa patienter som misstänker att de smittats av corona är i dagsläget relativt begränsade. 

Riktlinjerna säger att alla misstänkta fall ska hänvisas vidare till 1177 Vårdguiden i Sverige och deras motsvarigheter i andra länder. Dessa fattar i slutänden beslut om patienten bör genomföra en provtagning.

”Det gör vi, och skulle någon ändå komma fram följer vi protokollet och tar kontakt med smittskydd. Men vi har 200 sjuksköterskor och 150 läkare samt ett fantastiskt digitalt verktyg för konsultationer, så vi har sträckt ut en hand till myndigheter och regioner för att inleda en dialog om hur vi kan hjälpa till”, säger Jonas Vig på Min Doktor.

Läs mer: Spotify skickar hem anställda – uppmanar svenska företag följa efter

I Sverige är det regionernas smittskyddsenheter som hanterar den praktiska provtagningen av patienter.

”Det finns tydliga direktiv om hur vi ska hantera patienters symtom och oro, samt vilka råd vi kan ge. Vi förhåller oss till det och utför inga tester eller smittspårning. I sådana fall hänvisar vi patienter vidare”, säger Martin Lindman på Doktor.se.

Precis som sina branschkollegor hoppas Kry kunna fördjupa sitt samarbete med lokala myndigheter om utbrottet håller i sig, eller förvärras.

”Det är bra att man gör digitala besök och inte går till en fysisk klinik på grund av smittorisken. Vi är väl rustade att ge bra rådgivning och svara på frågor, och för en dialog med myndigheter om hur vi kan hjälpa till”, säger Sverigechefen Erik Hjelmstedt.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera