Annons

Paypal-chefen: Därför köper vi Izettle

Izettles vd Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och bolagets operative chef Bill Ready.
Izettles vd Jacob de Geer, Paypals vd Dan Schulman och bolagets operative chef Bill Ready. Foto: Paypal
Paypal sätter stora förhoppningar till miljardförvärvet av svenska Izettle. Nu utlovar den amerikanska betaljätten en storsatsning i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förvärvet av Izettle ska stärka den amerikanska betaljätten Paypals affär mot småföretagare. Enligt den operativa chefen Bill Readly ska det svenska fintechbolaget bli koncernens ledande centrum för företagsförsäljning, även kallat B2B, i Europa.

”Izettle har lyckats med att bygga sin affär i flera länder samtidigt, redan från början, vilket många andra aktörer på betalmarknaden har haft svårt med. Izettle besitter en affärskritisk kunskap om hur man möter upp småföretagares behov och hjälper dem till framtida tillväxt”, säger Bill Readly till Di Digital.

Izettle kommer att verka som en integrerad del av Paypals utbud till handlare, där förvärvet väntas färdigställas under tredje kvartalet i år, men ska behålla sitt varumärke och namn. 

När Izettle offentliggjorde sina börsplaner för någon vecka sedan underströk grundaren Jacob de Geer att noteringen var viktig för att finansiera fortsatt tillväxt. Bolaget hade planerat att ta in över 2 miljarder kronor genom en nyemission.

Izettle kommer att verka som en integrerad del av Paypals utbud till handlare men ska behålla sitt varumärke och namn.

Tillväxt utlovas också av Paypal-chefen Bill Readly, som flaggar för investeringar i Izettle och en storsatsning i Stockholm. Han ser Izettle som en del av det svenska teknikundret vid sidan av stjärnor som Spotify, Skype och Mojang.

”Det finns en stor teknisk kunskap här och vi har tidigare nära samarbetat med många av de stora svenska techbolagen. Vi ser Stockholm som en fantastisk plats att fortsätta utveckla våra produkter på”, säger Bill Readly.

Läs mer: Storägarna cashar in: ”Izettle visar att Sverige levererar” 

Paypal erbjöd ursprungligen en tjänst för konsumenter att utföra transaktioner mellan olika konton på nätet, med 237 miljoner aktiva kontoinnehavare. Sedan dess har bolaget dock breddat sin affär till att också innefatta en digital plattform som gör det möjligt för detaljhandlare att ta betalt och hantera sina tillgångar.

Denna plattform finns i dagsläget på över 200 marknader i världen, med 19 miljoner anslutna handlare. I jämförelse har Izettle just nu närvaro i 12 länder i Europa och Sydamerika, till största delen genom försäljning av sin fysiska betaldosa, med ungefär 550 000 handlare som kunder.

Med hjälp av Izettles fysiska betaldosa etablerar sig nu Paypal på allvar inom hårdvarusegmentet på betalmarknaden. Bedömare har tidigare pekat ut den fysiska B2B-affären, där till exempel kassapparater och annan kassainfrastruktur ingår, som Paypals stora svaghet. På den punkten har konkurrenten Square i stället hämtat hem viktiga marknadsandelar i USA.

”Det är det största förvärvet som Paypal någonsin genomfört, vilket understryker dess betydelse. Vi är övertygade om att det är ett viktigt steg för att öka vår närvaro världen över”, säger Bill Readly.

Bedömare har tidigare pekat ut den fysiska B2B-affären som Paypals stora svaghet, där konkurrenten Square i stället hämtat hem viktiga marknadsandelar i USA.

Bill Readly är förtegen angående konkurrensen från Square och andra spelare.

”Det är som är unikt med Paypal är att vi spelar på så många arenor på betalmarknaden. Å ena sidan kan man säga att vi har många potentiella konkurrenter, å andra sidan har vi under de senaste åren i stället börjat samarbeta med aktörer som skulle kunna utmana oss”, säger han, och pekar bland annat på Paypals avtal med de två stora kortföretagen Mastercard och Visa.

Izettle förväntas nå en bruttoomsättning på drygt 1,4 miljarder kronor under 2018, med en prognostiserad tillväxttakt på drygt 40 procent under de kommande åren. Jacob de Geer har sedan tidigare utlovat att bolaget ska vara lönsamt vid utgången av 2020.

Läs mer: Izettles vd: "Det här är det bästa som någonsin kunde hända" 

Nu hoppas Bill Readly att Izettles intäkter ska få ännu en skjuts. Han rekryterades själv till Paypal genom ett förvärv, då den amerikanska startupen Braintree köptes upp av betaljätten för fem år sedan.

”Alla Paypals förvärv har vuxit oerhört mycket i vår regi, både i antalet kunder och anställda samt i försäljningsvolymer. De är större än de var när affärerna gjordes”, säger Bill Readly.

Paypal har i skrivande stund ett börsvärde på omkring 820 miljarder kronor. Köpet av Izettle kostar 19,2 miljarder kronor och finansieras kontant.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer