Annons

Betaljätten Paypal gör ny affär – investerar 100 miljoner i svenskarna

Tinks två grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Tinks två grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Foto: Emma-Sofia Olsson (Di).
Den amerikanska betaljätten Paypal gör ännu en investering i Sverige och blir delägare i banktjänsteleverantören Tink. ”Jag är oerhört glad och stolt”, säger vd:n Daniel Kjellén till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fjol köpte New York-noterade Paypal upp svenska Izettle för 19,2 miljarder kronor. Affären blev bolagets dyraste förvärv genom tiderna.

Nu gör Paypal ännu en investering på svensk mark. Den amerikanska betaljätten går in med 10 miljoner euro, motsvarande drygt 105 miljoner kronor, i fintechbolaget Tink.

”Jag är oerhört glad och stolt. Paypal är kanske världens största köpare av tjänster som våra. De har gjort en ordentlig utvärdering av vilka leverantörer som finns på marknaden och valde oss”, säger Daniel Kjellén, Tinks medgrundare och vd, till Di Digital.

Paypal behöver bygga en koppling mellan kundens Paypal-konto och bankkonto.

För konsumenter är Tink, som grundades 2012, kanske mest kända för sin privatekonomiapp. Men under de senaste åren har bolaget tagit ett tydligt steg mot att istället bli en teknikleverantör till banker. I fjol uppgav Daniel Kjellén att Tinks intäkter stigit till 100 Mkr i årstakt, tack vare omställningen.

I korthet hjälper Tink sina företagskunder, som består av så väl storbanker som uppstickare på den finansiella marknaden, med två saker:

1. Att bygga den infrastruktur som krävs för att hämta data från andra håll och genomföra betalningar. 

2. Att utveckla tjänster som påminner om de man kan hitta i Tinks app. Det handlar om att kategorisera och analysera kundens utgifter, sparande och lån och visa upp dessa för kunden i sin bankapp. Ovanpå det kommer de personliga råden – och möjligheten att erbjuda kunden bättre bankprodukter och erbjudanden.

Läs mer: Tinks vd: ”Om fem år finns inga personliga bankmän” 

Utöver delägarskapet kommer Paypal nu att börja använda Tinks teknik i sin populära betaltjänst för e-handeln, som har över 277 miljoner aktiva användare världen över.

”Paypal behöver bygga en koppling mellan kundens Paypal-konto och bankkonto för att kunna dra pengar när man handlar på nätet. Det är precis det vi levererar. En vanlig lösning i dag är att konsumenten måste fylla i och registrera sina kortuppgifter, men med vår teknik blir det steget överflödigt”, säger Daniel Kjellén.

Det är inte första gången som Tink slår armkrok med betalbolag inom e-handeln. De samarbetar till exempel redan med både Klarna och Qliro i Sverige.

Före slutet på 2019 vill Tink finnas i nästan hela Europa. Det är på dessa geografiska marknader som samarbetet med Paypal kommer att ske. I alla fall till att börja med. 

”Vi har båda ambitionen att senare ta det utanför Europa”, säger Daniel Kjellén.

Paypals investering är en del av en större kapitalrunda på 56 miljoner euro, motsvarande 583 miljoner kronor, som Tink offentliggjorde tidigare i våras. I samband med det steg Tinks bolagsvärde till 2,5 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter.

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa 

Vi har växt ur våra två våningar på Vasagatan.

På Tinks ägarlista finns riskkapitalbolagen Insight Venture Partners, Creades och Sunstone Capital – samt storbankerna SEB, Nordea och ABN Amro. De tre sistnämnda är också kunder till bolaget.

”Att flera av våra kunder också investerar i Tink gör att det finns ett förtroende från dag ett, som annars ofta byggs upp över tid i kommersiella relationer. Bägge parter vet att de kommer vara associerade med varandra länge och ingen tjänar på att sticka”, säger Daniel Kjellén.

Under våren har Tink dessutom hunnit med att öppna sälj- och supportkontor i London, Helsingfors och Paris – och är i full färd att etablera sig i Berlin och Madrid.

Utöver den geografiska expansionen genomför Tink just nu stora nyanställningar. I dag uppgår personalstyrkan till 200, men i början av nästa år vill bolaget ha uppemot 300 anställda.

”Vi har växt ur våra två våningar på Vasagatan och ska nu öppna ett ytterligare kontor vid Urban Escape”, säger Daniel Kjellén, som därmed får se sitt bolag bli granne i Stockholm med andra teknikföretag som Spotify, Wework och Microsoft.

Läs mer: Izettle-grundarna blir it-miljardärer på Paypal-affären 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer