Annons

Paypal och Izettle om utredningen: Redkordaffären är inte i fara

Från vänster: Bill Ready, operativ chef Paypal, Jacob de Geer, medgrundare och vd Izettle, och Ingrid Lunden, redaktör på Techcrunch.
Från vänster: Bill Ready, operativ chef Paypal, Jacob de Geer, medgrundare och vd Izettle, och Ingrid Lunden, redaktör på Techcrunch. Foto: Amanda Lindgren
Efter att brittiska myndigheter uttryckt oro kring att storaffären mellan Paypal och Izettle kan skada konkurrensen på betalmarknaden, arbetar nu bolagen nära myndigheterna för att kunna fortsätta sammanslagningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) ”Affären är stängd. Vi arbetar tillsammans med myndigheterna i Storbritannien och försäkrar att det vi gör adderar fler val och är hjälpsamt för konkurrensen på marknaden. Vi är säkra på att så är fallet.”

Det var beskedet som Paypals operativa chef, Bill Ready, gav på huvudscenen, Founders Stage, på techeventet Slush i Helsingfors under måndagsförmiddagen.

Tillsammans med Izettles medgrundare och vd Jacob de Geer samtalade de två företagsledarna om jätteaffären på 19,2 miljarder kronor som fullbordades i september. 

Mörka moln hänger dock över fintechbolagens sammanslagning. I slutet av november meddelade den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority, CMA, att man är oroliga för att affären kan snedvrida konkurrensen på marknaden.

Läs mer: Brittisk myndighet: Paypals köp av Izettle kan hota konkurrensen 

Samtidigt gav CMA beskedet att man planerar utreda konsekvenserna av affären ytterligare i en så kallad fas2-undersökning, om inte Izettle och Paypal kan lugna myndighetens oro för högre priser och sämre teknisk utveckling.

Beskedet var något som Jacob de Geer kallade ”intressant”. Izettle-grundaren pekade på att bolaget vid starten 2010 just hade som affärsidé att utmana, öka konkurrensen och bryta de större bankernas monopol på betallösningar. 

”Det är intressant att se vart vi är nu jämför med vart vi var när vi startade. Vi startade för att utöka valmöjligheterna. I Storbritannien dominerade bankerna och vi slog oss in, nu är det intressant att se var vi hamnar”, sade han.

Läs mer: Klart: Paypal fullbordar köpet av Izettle 

Enligt Financial Times innebar CMA:s utredning att Paypal och Izettle tvingats pausa integrationen eller ”på annat vis försämrar bolagens förmåga att konkurera självständigt”. 

Paypals Bill Ready försökte ge lugnande besked och påtalade att affären är klar. Nu samarbetar parterna med brittiska myndigheten för att kunna ge de besked som krävs för att kunna fortsätta ihopslagningen. 

Bland annat pekade han på att Paypals andel av betalningarna som görs fortfarande är liten sett till den totala marknaden.

”Paypal har växt men vi är fortfarande en liten del av betalningarna. Vi ger konsumenterna fler val och ökar konkurrensen på marknaden genom Izettle”, sade han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer