Annons

Paypal upptaxeras i Sverige

Paypals betaltjänst och Skatteverkets logga.
Paypals betaltjänst och Skatteverkets logga. Foto: TT.
Betaljätten Paypal, som i fjol köpte upp fintechraketen Izettle, drabbas av en skattesmäll på flera miljoner kronor i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det amerikanska betaltjänstebolaget Paypal upptaxeras med knappt 2,7 miljoner kronor av Skatteverket. Beslutet berör koncernens brittiska dotterbolag som har närvaro i Sverige genom en så kallad filial.

Deras verksamhet består av att identifiera och kontakta potentiella Paypal-kunder i regionen, det vill säga e-handelsbutiker som efterfrågar olika betaltjänster.

Under perioden januari 2015 till december 2017 ville Paypals brittiska dotterbolag göra momsavdrag i Sverige kopplade till denna affärsaktivitet. 

Men det anser Skatteverket inte vara möjligt, enligt ett beslut från december 2018 som Di Digital tagit del av, eftersom det brittiska dotterbolaget enbart har en förmedlande roll i transaktionerna.

Paypals kunder tecknar nämligen det regelrätta affärsavtalet med ett annat av betaljättens koncernbolag, som har sitt säte i Luxemburg.

På grund av misstaget väljer nu Skatteverket att höja Paypals skatt med nästan 2,3 Mkr, tillsammans med ett skattetillägg på 400 000 kronor jämte ränta. 

Läs mer: Paypals köp av Izettle hårdgranskas: Vill inte ge eftergifter 

Trots skattesmällen lär det inte gå någon nöd på den amerikanska betaljätten. Ett bevis på det är att Paypal under våren 2018 köpte den svenska fintechsuccén Izettle för hela 19,2 miljarder kronor.

Bolaget grundades 1998 av bland andra Peter Thiel och Ken Howery, som i höstas nominerades till posten som USA:s nya ambassadör i Sverige av president Donald Trump. 

Teslas grundare Elon Musk hade också en nyckelroll tidigt i Paypals historia efter att bolaget förvärvat hans nätbank X.com.

Paypal såldes 2002 till Ebay i en affär som berikade grundarna och de profilerade medarbetarna. Kretsen kring betalbolaget döptes senare till ”Paypal-maffian” på grund av deras stora inflytande i Silicon Valley. 

Sedan 2015 står dock Paypal på egna ben som ett börsnoterat bolag och omsatte motsvarande 39 miljarder kronor under fjärde och sista kvartalet i fjol.

Di Digital har utan framgång sökt Paypal för en kommentar.

Läs mer: Dokument avslöjar: Izettle-sfären får Paypal-aktier för en halv miljard 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies