Annons

Paypals köp av Izettle hårdgranskas: Vill inte ge eftergifter

Paypals operativa chef Bill Readly och Izettles vd och grundare Jacob de Geer.
Paypals operativa chef Bill Readly och Izettles vd och grundare Jacob de Geer. Foto: Amanda Lindgren (Di).
Konkurrensutredningen kring miljardköpet av Izettle fortsätter. Betaljätten Paypal uppger för Di Digital att de självmant låter granskningen gå vidare till nästa fas. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den brittiska konkurrensmyndigheten CMA har valt att utvidga sin utredning av storaffären mellan Paypal och svenska Izettle. Uppköpet kostade 19,2 miljarder kronor och fullbordades i september.

CMA oroas över att affären kan snedvrida konkurrensen, hejda den tekniska utvecklingen och få kunder att betala högre priser. 

Under de senaste veckorna har Paypal inte erbjudit några alternativa lösningar som kan stilla myndighetens oro. Därför väljer nu CMA att gå vidare med en djupingående fas 2-utredning.

Di Digital har sökt Izettle, som hänvisar frågorna vidare till Paypal. Den amerikanska betaljätten menar att de självmant valt att låta utredningen löpa vidare till nästa fas.

”Vi har bestämt oss för att fortsätta till nästa fas av granskningen istället för att erbjuda eftergifter”, uppger Paypal i en skriftlig kommentar.

Läs mer: Izettle sneglar på Amazons kassalösa butiker 

Ett slutligt utlåtande om affären är nu att vänta från CMA senast den 21 maj nästa år. Under tiden har Izettle och Paypal beslutat att hålla verksamheterna skilda från varandra.

”Vi är säkra på att den ytterligare tid som ges under fas 2-granskningen kommer att ge en mer omfattande bild av situationen, och att det kommer hjälpa CMA att bättre förstå vår sak och hålla med oss om att affären är positiv för konkurrensen och bra för brittiska företag”, fortsätter Paypal i sin kommentar.

Samtidigt har Paypals operativa chef Bill Ready försökt ge lugnande besked om affären, vilket Di Digital nyligen kunde rapportera om.

”Affären är stängd. Vi arbetar tillsammans med myndigheterna i Storbritannien och försäkrar att det vi gör adderar fler val och är hjälpsamt för konkurrensen på marknaden. Vi är säkra på att så är fallet”, sa Bill Ready.

Läs mer: Jacob de Geer invald i Sweden Startup Hall of Fame 

Bland annat pekade han på att Paypals andel av betalningarna som görs fortfarande är liten sett till den totala marknaden.

”Paypal har växt men vi är fortfarande en liten del av betalningarna. Vi ger konsumenterna fler val och ökar konkurrensen på marknaden genom Izettle”, sa Bill Readly.

Under det senaste året har två tredjedelar, eller 67 procent, av alla fas 2-granskningar hos CMA avgjorts utan anmärkningar. Samma andel under de senaste fem åren är 56 procent, uppger Paypal.

Läs mer: Paypal och Izettle om utredningen: Redkordaffären är inte i fara 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer