Annons

Paypals vd till Di: Därför hoppar vi av Facebooks kryptovaluta

Daniel Schulman, vd för Paypal. Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Kollage.
Daniel Schulman, vd för Paypal. Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Kollage. Foto: Jonas Eng/TT.
Under sitt Sverigebesök kommenterar Paypals vd Daniel Schulman avhoppet från Facebooks planerade kryptovaluta. ”Bara för att vi nu har bestämt oss för att lämna Libra så betyder inte det att vi inte kommer att ansluta oss igen framöver”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I somras slog Facebook på stora trumman och meddelade att de ska lansera den digitala och globala valutan Libra under första halvåret 2020.

Som partners hade man fått med sig ett konsortium av 28 namnkunniga bolag – däribland Visa, Mastercard, Uber och svenska Spotify – som alla förväntades investera knappt 100 miljoner kronor vardera.

Men i veckan drabbades Libra av sitt första avhopp när betaljätten Paypal meddelade att de lämnar samarbetet.

I internationell affärspress beskrivs det som ett hårt slag mot Libra och något som potentiellt kan försena Facebooks lanseringsplaner.

Det bästa för oss båda är att vi fokuserar på våra respektive affärer.

Orsaken till avhoppet ska enligt uppgifter vara att Paypal tycker att Facebook inte har gjort tillräckligt för att bemöta den negativa motreaktion som planerna har väckt från högsta ort.

Bland annat har både Fed-chefen Jay Powell och Mark Carney, chef för Bank of England, varnat för att valutan kan användas till penningtvätt eller leda till finansiell instabilitet.

Paypals vd Daniel Schulman, som är i Stockholm för att besöka portföljbolaget Izettle, tonar ned avhoppet när han träffar Di Digital.

”Det som från början lockade oss till Libra är att vi delar Facebooks vision om att göra finansiella tjänster tillgängliga för fler. Vi önskar dem lycka till med vad de ska göra. Men givet var vi befinner oss just och var de befinner sig just nu så är det bästa för oss båda att vi fokuserar på våra respektive affärer”, säger han.

Läs mer: Paypal bekräftar – hoppar av Facebooks kryptovaluta 

En pikant detalj i sammanhanget är att den som är satt att leda Facebooks projekt, David Marcus, var styrelseordförande för Paypal under åren 2012 till 2014.

Daniel Schulman understryker att betalbolaget och det sociala nätverket fortsätter att vara ”nära partners” och att de samarbetar kring flera andra initiativ. 

Dessutom lämnar han dörren på glänt för att samarbetet kring just Libra ska återupptas:

”Bara för att vi nu har bestämt oss för att lämna Libra så betyder inte det att vi inte kommer att ansluta oss igen framöver.”

Vilken roll ser du för kryptotekniken i framtiden?

”Utan tvivel kommer kryptovalutor och digitala centralbanksvalutor att finnas med i finanssystemet framöver. Det går inte att förneka. Både Facebook och andra företag ligger bakom utvecklingen. Det är svårt att säga något om tajmingen, men jag tror att det finansiella systemet kommer att förändras mer de närmaste fem åren än vad som har skett de senaste 40 eller 50 åren.”

Enligt Financial Times har även Visa, Mastercard och Stripe dragit öronen åt sig efter den omfattande kritiken mot Libra. Men dessa tre och de resterande 24 bolagen i konsortiet väntas ändå formalisera sitt partnerskap med Facebook och nominera en styrelse under ett möte i Schweiz senare i oktober.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer