Annons

Pekades ut som vd-kandidat – nu lämnar toppchefen Klarna

Till vänster: Klarnas kommersiella chef Michael Rouse som lämnade bolaget i december. Till höger: Grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski.
Till vänster: Klarnas kommersiella chef Michael Rouse som lämnade bolaget i december. Till höger: Grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press/TT/Di.
Toppchefen Michael Rouse har i det tysta lämnat Klarna efter knappt fem år – och kommer inte att ersättas. ”Det var väldigt mycket hans eget beslut”, uppger bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarna rekryterade Michael Rouse som kommersiell chef 2015. Han hade då en diger meritlista, senast som USA-chef för American Express där han ansvarade för kortjättens samarbeten med bolag som Airbnb, Uber och Amazon.

Michael Rouse ingick i Klarnas högsta ledningsgrupp och var en av vd:n Sebastian Siemiatkowskis allra närmsta medarbetare. Hans arbetsuppgifter var att leda affärsutvecklingen, intäktstillväxten och partnerskapen på en global skala.

Men i december 2019 slutade han på bolaget i det tysta, kan Di Digital berätta.

”Det var väldigt mycket hans eget beslut. Michael har arbetat på Klarna i nästan fem år och lett vår kommersiella expansion globalt, men han flyttade till London i fjol och bestämde sig för att tidpunkten var rätt att tillbringa mer tid tillsammans med sin familj”, skriver kommunikationschefen Aoife Houlihan i ett mejl.

Vid ankomsten till bolaget 2015 översåg Michael Rouse bland annat Klarnas tidiga satsningar i Storbritannien och USA. Expansionen på andra sidan Atlanten gick till en början trögt och missade uppsatta mål, enligt Di Digitals uppgifter.

Michael Rouses ”mandat halverades” dock 2017, som en källa tidigare beskrivit det för Di Digital, när den tidigare Avanza-vd:n Martin Tivéus rekryterades som kommersiell chef för Norden. 

Sedan blev Michael Rouse i stället frontfigur för samarbeten med bland andra H&M och Visa, som bägge är delägare i Klarna.

Det två sågs som de främsta interna kandidaterna till att efterträda Sebastian Siemiatkowski på vd-posten om denne skulle välja att sluta, har Di Digital tidigare rapporterat med hänvisning till två av varandra oberoende källor. Martin Tivéus lämnade dock Klarna redan efter åtta månader för att bli vd för vårdbolaget Attendo.

Läs mer: Spelet bakom Martin Tivéus exit från Klarna

Enligt Michael Rouses egen profil på Linkedin befinner sig han just nu på ”gardening leave”, en sorts karantän där personen är arbetsbefriad och inte får syssla med konkurrerande verksamhet.

”Vi tackar Michael för hans bidrag till Klarnas tillväxt under de senaste åren, speciellt när det kommer till våra värdefulla handlare och partners internationellt och likaså att skala organisationen internt”, skriver Aoife Houlihan i sitt mejl.

Michael Rouse hade under 2017 en inkomst av tjänst på 5,1 miljoner kronor. 

Klarna har nu omstrukturerat sin organisation och kommer inte att rekrytera en ny kommersiell chef. Kommunikationschefen Aoife Houlihan uppger att medarbetarna på Klarnas olika kontor världen över kommer få mer ansvar för att själva hitta kommersiella samarbeten på sina marknader.

Läs mer: Här är Klarna–chefens plan i krisens USA: ”Lättare att nå fram där än i Sverige”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer