Annons

Pengarna börjar sina för hajpade Toborrow 

Den omtalade låneplattformen Toborrow har haft snittintäkter på endast 52 000 kronor per månad sedan starten i september i fjol. Huvudägaren NFT Ventures är nu inne på sin nionde månad av kapitaljakt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Låneplattformen Toborrow har de senaste året seglat upp som ett av Sveriges mest profilerade fintech-bolag. Bolagets affärsidé är att låta privatpersoner låna ut pengar till småföretag på en plattform där räntan sätts via ett enkelt auktionsförfarande.

Hittills är bolaget en succé. I alla fall för kunderna.

Totalt har närmare 50 företag lånat pengar via sajten. Och än så länge har inga av dem ställt in sina lån, trots att Toborrows affärsidé tar höjd för att några procent av lånen ska surna. Det värsta som hänt är att tre processer avbrutits i förväg.

Vidare ligger långivarnas snittränta just nu på 9,5 procent, vilket är en bra avkastning.

”Intresset är stort. Vi har tackat nej till många företag som vill låna pengar via tjänsten”, säger Sofie Lundström, vd på Toborrow.

Sämre ser det dock ut i Toborrows egna siffror. Bolaget tjänar pengar genom att ta ut en avgift på 2-4 procentenheter ovanpå snitträntan, beroende på lånets löptid. På sikt ska man även ta ut en avgift på en procentenhet från långivarna, i linje med förebilden Lending Club i USAÄn så länge ligger dock Toborrows snittintäkt kring 3 procent av det förmedlade kapitalet, enligt Sofie Lundström.

Sedan verksamheten drog igång i september 2014 har bolaget förmedlat 24,2 miljoner kronor i lån. Det motsvarar intäkter på totalt cirka 730 000 kronor, eller 52 000 kronor per månad. Och då har Toborrow ändå sex anställda, många med bakgrund inom finanssektorn.

Bolaget sitter inte heller på någon enorm krigskassa. Enligt uppgifter till Di Digital har man sedan starten tagit in mellan 15-20 Mkr från riskkapitalbolaget NFT Ventures och ett tiotal affärsänglar.

Värt att notera är att bolaget, enligt Di Digitals källor, inte har full frihet att dispondera pengarna som man vill. Bakom NFT Ventures står mediekoncernen Bonnier. Det innebär bland annat att en stor del av kapitalet är öronmärkt för köp av annonsutrymme i mediekoncernens tidningar, däribland Dagens Industri.

Johan Lundberg, vd för NFT Ventures, medger att bolaget är på jakt efter nya investerare till Toborrow.

”Sedan i mars i år har vi tittat på hur bolaget ska rekapitaliseras. Något som måste ske inom 6-12 månader. Vi har långt gånga diskussioner med flera potentiella investerare. Men det gäller inte bara att hitta pengarna, det gäller att hitta rätt typ av partner också”, säger han.

Sofie Lundström uppger att Toborrow kontaktades av en internationell investerare i våras, men att man valde bort dem då matchningen inte kändes rätt.

”Vi har tillräckligt med kapital för att klara oss tills vi hittar rätt investerare”, säger hon utan att vilja uppge hur mycket pengar man bränner varje månad.

Hon menar att bolaget byggt upp en stabil bas, både när det gäller teknik och trovärdighet. Man står redo att skala upp verksamheten till våren.

”Vi vill hitta en strategisk partner som förstår regionen, har en bra bas i den finansiella marknaden och förstår att vår affärsidé är här för att stanna”, säger hon.

Huruvida en upptrappning måste hänga ihop med en ny investering återstår att se.

Läs även: "Bolån nästa steg för startups"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer