Annons

Pensionsjättar gör miljardklipp i Spotify

Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk
Spotifys vd Daniel Ek, en av bolagets två grundare. Foto: Jesper Frisk
AMF, Alecta och Folksam har i det tysta investerat miljardbelopp i Spotify. På ett drygt år har innehaven mer än fördubblats i värde, avslöjar Di Digital. ”Vi ser ut att ligga drygt 100 procent upp”, säger Alectas aktiechef Bo Selling.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett tag såg de ut att missa chansen att investera i Spotify. Men för ett drygt år sedan köpte AMF och Alecta aktier i musikjätten för 650 miljoner kronor var.

AMF har dessutom köpt konvertibler för 300 Mkr i det svenska succébolaget.

”Vi har investerat över en miljard i Spotify”‚ säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF.

Hela listan: Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Privatägda Spotify värderas i den inofficiella gråhandeln av aktier till omkring 113 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Bolaget väntas gå till börsen senast under första halvåret 2018. Bolagsvärdet väntas stiga ytterligare vid börsnoteringen.

”Det var både jobbigt och svårt att sätta rätt pris i och med att det inte finns någon marknadshandel, men det är det som är svårigheten – och möjligheten – när man handlar onoterat”, säger Anders Oscarsson.

Det ligger en bit över vårt avkastningskrav

Pensionsjättarnas affär har hittills varit mycket lyckad. Aktiepriset har stigit från drygt 1600 dollar till 3700 dollar, enligt Di Digitals uppgifter.

Det innebär att både AMF och Alecta under ett drygt år har tjänat 800 miljoner kronor på sina aktier. Båda fonderna äger cirka 1,2 procent av Spotify.

”Det ser ut som att vi ligger lite drygt 100 procent upp, så det har överträffat våra förväntningar. Det ligger en bit över vårt avkastningskrav, om jag säger s唂 säger Bo Selling, aktiechef på Alecta.

Läs mer: Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarder

Enligt flera personer med insyn skedde affären inför sommaren 2016 bara veckor innan Storbritannien röstade för ett utträde ur EU. Marknaden var nervös. Spotify-aktierna gick för mindre än priset som sattes vid nyemissionen i mitten på 2015.

Det var inte givet att drömaffären skulle bli av. I början av 2016 såg de svenska institutionerna ut att missa sin chans att köpa in sig.

AMF, Alecta, någon av AP-fonderna och Wallenbergsfären ville enligt medieuppgifter investera omkring 4 miljarder kronor i Spotify i början av 2016. Men när affären läckte i pressen ut sprack diskussionerna, enligt Di Digitals uppgifter.

Två månader senare tog Spotify ett ännu större lån, på 8 miljarder kronor, från de amerikanska private equity-jättarna TPG och Dragoneer. De svenska ägarna såg ut att ha snuvats på affären.

Läs mer: Så ska Spotifys grundare behålla makten över sitt bolag

Nu framkommer det dock att både AMF och Folksam var med och finansierade jättelånet, om än med mindre poster. Det uppger flera källor med insyn.

AMF utfärdade ett konvertibellån på 300 Mkr medan Folksam ställde upp med 254 Mkr. Wallenbergsfären medverkade inte i affären.

”Spotify är ett spännande världsföretag som håller på att revolutionera musikmarknaden, och jag tycker att det finns en enorm potential i det här bolaget”, säger Anders Oscarsson på AMF.

Senast under första halvåret 2018 väntas Spotify börsnoteras i New York. Musikjätten har ännu inte gått med vinst men förbättrade sina bruttomarginaler under första halvåret 2017, enligt sajten The Informations källor.

Blir spännande att se hur en börsnotering prissätts

Att Spotify ännu inte är lönsamt gör det svårare att bedöma bolaget, säger Bo Selling på Alecta.

”Spotify växer mycket, så det är inte direkt lätt att göra någon vinstmultipel på det, utan vi fick göra en bedömning av hur abonnenttillväxten kommer att gå framöver och vad de ska tjäna lite längre fram, men än så länge ser det lovande ut tycker jag.”

Bo Selling väntar sig en börsnotering av Spotify, men vill inte kommentera om Alecta känner till några konkreta tidsplaner.

Men ni tänker behålla aktierna i vart fall till bolaget börsnoteras?

”Ja, det gör vi absolut. Det blir spännande att se hur en sådan prissätts.”

Spotifys ägarbild har förändrats dramatiskt under åren. Bolaget, som i fjol omsatte 29 miljarder kronor med förluster på drygt 5 miljarder kronor, har kontinuerligt tagit in nya ägare för att finansiera sin expansion.

Ett av de första riskkapitalbolagen som investerade i Spotify var Northzone. Northzone betalade 82 miljoner kronor för 15 procent av Spotify 2008. I dag är Northzones andel i Spotify värd nära 6 miljarder kronor, enligt Di Digitals källor.

Enligt Di Digitals uppgifter tyder allt på att det var Northzone som sålde aktier till pensionsjättarna fjol för drygt 1,3 miljarder kronor.

Northzone har avböjt att kommentera Di Digitals uppgifter.

Mer om Spotify:Foto:

Så rika blir de på framgångssagan

Foto:

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarderFoto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer