Annons

Pensionsjättar blir nya storägare i Izettle

Jacob de Geer, vd för Izettle.
Jacob de Geer, vd för Izettle. Foto: Jesper Frisk
Första AP-fonden och AMF köper befintliga aktier för nästan 200 miljoner kronor i fintechbolaget Izettle. Säljare är tidigare investerare i bolaget där Santander Innoventures står för majoriteten av aktierna. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i mitten av december som Izettle tog in nästan 400 miljoner kronor från bland annat Fjärde AP-fonden. 

På onsdagen stod det klart att Första AP-fonden och AMF köpt befintliga aktier för nästan 200 miljoner kronor från tidigare investerare där Santander Innoventures, som även efter transaktionen kommer äga aktier i bolaget, står för majoriteten av aktierna. 

”Vi är glada att kunna välkomna sådana välkända och långsiktiga investerare till Izettle. Dagens nyhet innebär att vi kan erbjuda AP1 och AMF ett betydande innehav och meningsfullt ägande i Izettle. Vi ser fram emot att ta nästa steg i vår resa tillsammans med dem”, säger Jacob de Geer, medgrundare och vd för Izettle, i en kommentar.

Jacob de Geer bekräftade i somras att Izettle förbereder en börsnotering. 

Läs mer: Izettle tar fler steg mot börsen – kan värderas till 10 miljarder 

Enligt dagens regelverk kan Första AP-fonden investera i onoterade bolag som ska börsnoteras inom 12 månader.

”Vårt uppdrag är att leverera långsiktigt hög avkastning till låg risk för att bidra till en hög och förutsägbar ålderspension för dagens och morgondagens pensionärer. Izettles snabba men hållbara tillväxt och vad de gör för småföretag runt om i världen stödjer den potential vi ser i företaget”, säger Olof Jonasson, aktiechef på Första AP-fonden, i ett uttalande. 

Flera av AP-fonderna har investerat i svensk-kopplade riskkapitalbolag som Atomico, Northzone, Creandum och EQT Ventures. Dessa har i sin tur investerat bland annat i svenska techbolag som Spotify, Klarna, Natural Cycles, Fyndiq, Fishbrain, Nakd, Bokio, Kry och Wrapp.

Läs mer: AP-fonderna öppnar slussarna – flod av pensionspengar kan nå techbolagen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies