Annons

Pensionsjätte startar innovationslab 

Danica letar nu efter ledigt kontorsutrymme med coworkingytor och startupkänsla.
Danica letar nu efter ledigt kontorsutrymme med coworkingytor och startupkänsla. Foto: Thinkstock
Danske Banks försäkringsbolag Danica Pension investerar 25 Mkr i ett innovationslab för framtidens pensionslösningar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges tonåringar är totalt ointresserade av pensionsfrågor och har ingen aning om vad Danica är. Det är utgångspunkten när svenska Danica Pension investerar 25 Mkr i ett innovationslab för framtidens pensionslösningar.

Di Digital rapporterade tidigare i veckan att man skulle husera på det hajpade startupkontoret Epicenter, men dessa planer har ändrats i sista stund. Danica letar därför efter ledigt kontorsutrymme i andra lokaler med coworkingytor och startupkänsla.

Ett trettiotal medarbetare plockas från Danica Pension och den digitala affärsutvecklingsbyrån Great Works. Vidare har man handplockat en rad andra experter.

”Hela branschen står inför stora utmaningar. Vi måste skapa en beredskap och ta initiativ i den digitalisering som nu sker. Många kunder ser vår bransch som obegriplig, tråkig och föga transparent. Samtidigt är det en viktig bransch”, säger Claes Carlson, vd på Danica Pension försäkringsaktiebolag.

Många kunder ser vår bransch som obegriplig, tråkig och föga transparent.

Bolaget omsätter 9-10 miljarder kronor årligen och utgör cirka fem procent av försäkringsmarknaden i Sverige. Ett av deras största områden är depåförsäkringar för tjänstepension och privatsparande.

Läs mer: Nordeas Stockholmskontor blir nytt startupcentrum

”Vi är det enda försäkringsbolaget som finns på alla kollektivavtalsområden inom fondförsäkring. Ändå är vårt varumärke relativt okänt för de flesta svenskar”, medger vd Claes Carlson.

Danicas vd Claes Carlson med projektledarna Betty Mickos och Malena Lundin.

Betty Mickos, Great Works, Claes Carlson, vd Danica Pension, och Malena Lundin, Head of Lab.


De senaste åren har en rad startupbolag dykt upp med appar som ska göra sparande enklare och roligare för unga människor. DI Digital har bland annat skrivit om satsningar som Tink, Qapital, Dreams, Klirr och Pensionera.

Ska detta resultera i en rolig app för tonåringar?

”Ingen aning. Det är därför vi startar labbet. Jag är säker på att hela affärsmodellen är på väg att förändras. Det kan absolut bli appar, Det kan även bli en affärsmodell som är tydligare och mer transparant”, säger vd Claes Carlson.

Han tycker det är viktigt att innovationslabbet får sitta med andra startupbolag, istället för att bli en avdelning på Danicas Stockholmskontor på Kungsträdgårdsgatan.

”Det är otroligt viktigt att separera detta från kärnverksamheten. Labbet ska jobba som en startup och utgå ifrån konsumentbehovet. Den här guppen människor ska ges utrymme och frihet”, säger han.

Danicas innovationslab ska flytta in i januari och ledas av två projektledare. Den ena är Danicas Malena Lundin, som får titeln Head of Lab, och den andra är Betty Mickos, chef för innovationsstrategi på Great Works.

De första resultaten väntas redan efter sommaren.

”Målsättningen är att vi ska kunna implementera nya idéer redan under hösten 2016”, säger Claes Carlson, vd på Danica Pension.

Fotnot: Detta är en ny version av en tidigare publicerad artikel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies