Annons

Pensionsjätten tankar Spotify-aktier – för halva priset

Inför Spotifys börsnotering har AMF har tecknat nya aktier i streamingjätten till hälften av marknadsvärdet. ”Det vore dumt att inte göra en sådan affär”, säger en av Di Digitals källor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify, den svenska världsledaren inom strömmad musik, har ansökt om att börsnoteras på New York Stock Exchange.

Bolaget har lämnat in sin noteringsansökan till amerikanska Finansinspektionen men den kan behöva kompletteras, enligt en person med insyn. Spotify kan göra sin första handelsdag så tidigt som i mars.

Inför noteringen har den svenska pensionsjätten AMF passat på att köpa aktier till kraftig rabatt, kan Di Digital avslöja.

Aktieklippet härstammar från det lån på drygt 8 miljarder kronor som Spotify tog tidigt 2016- De största långivarna var amerikanska TPG följt av Dragoneer, men även svenska AMF och Folksam var med på ett hörn.

För långivarna har affären hittills varit en succé.

AMF lånade Spotify cirka 240 miljoner kronor med villkoret att man skulle få en viss ränta per år och minst 20 procents rabatt på Spotifys teckningskurs vid börsnoteringen. Hittills har affären visat sig ge betydligt högre avkastning än så.

AMF konverterade nyligen lånet till aktier värda 2 700 dollar styck, enligt en av Di Digitals källor med insyn i affären.

Det är betydligt lägre än det Spotify uppnådde när Tencent nyligen investerade i bolaget. Tencent köpte aktier för 5 300 dollar styck, enligt flera av varandra oberoende källor.

AMF har alltså fått nära 100 procents avkastning på sitt lån över två års tid.

”Det vore dumt att inte göra en sådan affär”, säger Di Digitals uppgiftslämnare.

Samtidigt väcker konverteringen frågor i Spotifys ägarled. En person med ansvar för en större aktiepost i Spotify som Di Digital har talat med hade inte informerats om konverteringen.

Läs mer: Spotifys hemliga besked: Vi är snart värda 200 miljarder

Spotifys andra svenska långivare, Folksam, har inte konverterat sitt lån på omkring 280 Mkr till rabatterade aktier.

”Vi har konvertibler om 35 miljoner dollar och vi har inte konverterat dem till aktier”, säger Folksams presschef Erik Evrén till Di Digital.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Två av Spotifys största långivare har redan börjat sälja sina billigare aktier. TPG och Dragoneer sålde vidare sina konverterade aktier till Tencent för omkring det dubbla priset. Detta enligt Recodes uppgifter.

Utöver dessa befintliga aktier köpte Tencent också nya aktier i Spotify för över 9 miljarder kronor, enligt handlingar registrerade i Luxemburg.

Di Digital har sökt AMF och Spotify för en kommentar.

Läs nästa del av Di Digitals avslöjande:

Foto: Bloomberg

Spotifys hemliga besked: Vi blir värda 200 miljarder på börsen 


För mer om Spotifys ägare lyssna på senaste Digitalpodden här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kanh-mklazalandomednyanatbutikenafound-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer