Annons

Pensionssajten Lifeplan: ”Vi är Europas största robothandlare”

Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.
Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan. Foto: Lifeplan
En kombination av robothandel och indexfonder har gjort pensionssajten Lifeplan till en ordentlig utmanare på pensionsmarknaden. I fjol växte bolaget med 80 procent och fick nya kunder som ABB, Ikea och Klarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi är nu Europas största robothandlare på marknaden för pensionsförvaltning”, säger Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.

Lifeplan fortsätter att norpa marknadsandelar från den etablerade bank- och försäkringsbranschen. Bolaget lanserades 2008 och ingår sedan 2012 i Benifykoncernen, som är Sveriges ledande företag inom personalförmåner.

Lifeplans affärsidé går ut på att sälja pensionsrådgivning på nätet till storkunder som Ericsson, Astra Zeneca, Eon, Ikea och nu senast Klarna. I fjol steg omsättningen med cirka 80 procent till 18 Mkr. Bolaget förvaltar nu 13 miljarder kronor åt över 100.000 pensionssparare på 200 stora och medelstora företag.

Banker och försäkringsförmedlare ger ingen objektiv rådgivning.

Läs mer: Pensionsjätte startar innovationslab i startupmiljö

”2015 blev ett genombrottsår för oss. Vi fick storkunder som ABB och Ikea och mindre snabbväxande kunder som Klarna. 2016 räknar vi med en omsättning på 30 miljoner. Vi går ungefär break-even eftersom allt överskott investeras i expansion”, säger Kalle Erlandzon. 

Lifeplan har inga personliga placeringsrådgivare. Istället är råden robotstyrda. Vidare investerar man främst i billiga, indexbaserade fonder.

Läs mer: NFT Ventures satsar på pensionsappen Nowo

”Banker och försäkringsförmedlare ger ingen objektiv rådgivning. De försöker bara sälja en massa produkter och tjänster som de själva tjänar på. Vi tar inga kickbacks och har inga egna fonder. Vi hjälper bara konsumenten att hitta rätt risknivå och optimal riskspridning till lägsta möjliga avgift. När fonderna och marknaden förändras sker omfördelningen automatiskt”, säger Kalle Erlandzon.

Han uppger att den genomsnittliga Lifeplanspararen bara betalar 0,35 procent i fondavgifter.

”Det kan jämföras med att den genomsnittliga aktiefonden som har en avgift på 1,43 procent, enligt Morningstar”, säger Kalle Erlandzon.

Hur tjänar ni pengar på detta?

”Vår tjänst kostar, men det betalar arbetsgivaren. Och den kostar väldigt lite jämfört med de kapitalavgifter som dras ur fonder och försäkringar.”

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid


De vanligaste fonderna i Lifeplans portföljer: 

1.       SPP Aktiefond USA

2.       SEB USA Index Fund Lux ack

3.       Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index

4.       Skandia Nordamerika Exponering

5.       SEB Europa Indexfond - Lux ack

6.       Skandia Europa Exponering

7.       SPP Aktiefond Europa

8.       Länsförsäkringar USA Index

9.       Pictet Emerging Markets Index-IS USD

10.   BlackRock Global Index Funds Emerging Markets Equity Index Fund A2 USD Acc

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer