Annons

Pensionstjänsten Kollektiva lanserar fonder

Pontus Kristiansson, vd för Kollektiva som ska tjäna pengar på crowdsourcade fonder.
Pontus Kristiansson, vd för Kollektiva som ska tjäna pengar på crowdsourcade fonder.
Pensionstjänsten Kollektiva som finansieras av bland annat Sigma-grundaren Dan Olofsson lanserar nu crowdsourcade-fonder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pensionstjänsten Kollektiva lanserades i fjol och har på kort tid samlat in 40 miljoner kronor i finansiering från en rad it- och finansprofiler

Tjänsten samlar information om användarnas fondval i PPM för att på så sätt göra det möjligt att ta rygg på de mest framgångsrika spararna. Tjänsten liknar till exempel Nordnets sociala sparnätverk Shareville. Än så länge har Kollektiva inte haft någon affärsmodell kopplad till tjänsten som lockat 20 000 användare. Men nu blir det ändring på det. 

”Vi kommer tillsammans med fondbolaget SFM Stockholm att lansera Sveriges första fonder där förvaltningsunderlaget är crowdsourcad kunskap”, säger Pontus Kristiansson, vd för Kollektiva. 

SFM kommer att ta fram fonder som replikerar de mest framgångsrika PPM-spararna i varje generation. För att hålla nere fondavgifterna kommer SFM inte att köpa samma fonder som spararna utan placera i tillgångar som liknar deras innehav.

Vi vill undivka dyra fond-i-fond-lösningar. Fondavgiften blir nu runt 0,35 procent och de som vill kommer att kunna köpa fonderna i PPM-systemet”, säger Pontus Kristiansson.

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

Kollektiva tjänar pengar dels på att sälja sin data till SFM, dels genom att de är med och delar på förvaltningsintäkterna.  

Finns det inte en risk att användarna slutar använda er tjänst när de bara kan köpa en fond istället? 

”Nej, de bästa spararna vill vara aktiva. Pensionsmästarna vill sköta sitt sparande själva och vi har också speciella program för dem i tjänsten”, säger Pontus Kristiansson.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies