Annons

Personalflykt hotar Starbreeze överlevnad

Starbreeze befinner sig i rekonstruktion och finansinspektionen har startat en utredning bland annat mot bolagets tidigare vd.
Starbreeze befinner sig i rekonstruktion och finansinspektionen har startat en utredning bland annat mot bolagets tidigare vd.
I och med Starbreeze rekonstruktion har ett par hundra spelutvecklare i Stockholm fått anledning att fundera över sin framtid. Nu försöker konkurrenter plocka guldkornen ur bolaget. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelutvecklare är ett glödhett yrke. I Stockholm är konkurrensen om de bästa utvecklarna tuff. Utöver de noterade svenskägda bolagen har också flera internationella giganter som Epic Games och Electronic Arts utvecklingskontor i Stockholm. 

Starbreeze hade vid tredje kvartalet i år 639 heltidsanställda med en medelålder på 32 år. Runt 300 av dem finns i Stockholm. I och med Starbreeze ansökan om rekonstruktion har framtiden alltså blivit oklar för flera hundra spelutvecklare.

"De här personerna är jätteeftertraktade på marknaden. Alla typer av systemutvecklare är hårdvaluta och spelbranschen har många utvecklare som ligger i framkant", säger Sara Scheef, vd för rekryteringsbolaget Ada Digital. 

Hon får medhåll av branschkollegan Mathias Linarvfe, vd för rekryteringsbolaget Wise IT: 

"Min bransch har stenkoll på vad som händer och har kontinuerlig kontakt med de här personerna. När det händer något på deras bolag återupplivar man relationen och ser om de förändrat inställningen till nya möjligheter", säger han och tillägger:

"Ofta när det händer något så är det de mest rekryteringsbara som riskerar att röra på sig först".

För Starbreeze innebär detta en påtaglig risk. Om nyckelmedarbetare lämnar bolaget minskar möjligheten dramatiskt att kunna driva vidare verksamheten efter en rekonstruktion. Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye, nämner just detta som ett hot mot bolaget. 

"Risken är att folk lämnar och att det minskar möjligheten att driva verksamheten vidare", säger han. 

Läs mer: Dussintals anställda lämnar spelbolaget Dice

Bara i fjol ökade antalet anställda i spelbranschen med 24 procent, motsvarande 1047 heltidstjänster. Det är fler än vad som totalt arbetade i branschen 2007, enligt Dataspelsbranschen. Flera stora arbetsgivare som Epic Games, Ubisoft Massive och Avalanche Studios befinner sig i en rekryteringsoffensiv. Dessutom är det inte bara spelbranschen som skriker efter utvecklarkompetens.

"En spelutvecklare är också relevant för andra branscher. Det behöver inte vara så stor skillnad mellan spelutveckling och e-handel till exempel", säger Sara Scheef.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer