Hoppa till innehållet

Uppgifter om hundratusentals Voi-användare låg oskyddade på nätet

Personuppgifter om hundratusentals av Voi:s kunder har legat öppet på nätet. Bland de drabbade finns många svenskar.

Fredrik Hjelm, vd för Voi.
Fredrik Hjelm, vd för Voi.

Nyheten rapporteras av det tyska mediebolaget Bayerischer Rundfunk.

Vois eldrivna sparkcyklar finns idag i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det svenska bolaget finns även i flera andra europeiska städer och växer fort. Nu rapporteras det att uppgifter om hundratusentals användare har varit oskyddade.

Bayerischer rundfunk uppger att uppgifter om 460 000 av Voi:s användare har legat öppet på internet, bland annat användarnamn, mejladresser och telefonnummer. Många svenskar är drabbade. Det tyska mediebolaget har låtit en säkerhetsexpert granska materialet och fått uppgifterna bekräftade.

Vi vill betona att detta inte var en cyberattack.

Läs mer: Voi-grundaren talar ut: ”Då blev Cristina Stenbeck eld och lågor” 

Voi säger att företaget vidtagit åtgärder och att uppgifterna inte längre finns tillgängliga. Företaget har även anmält händelsen till Datainspektionen.

”Uppgifterna om att 460 000 användare skall ha läckt är felaktiga. Det rör sig om cirka 100 000 email-adresser och i vissa fall även personnamn och telefonnummer enligt våra efterforskningar”, skriver Caroline Hjelm, presschef på Voi i ett mejl till SVT Nyheter

I ett öppet brev till kunderna betonar Voi att det inte rör sig om ett dataintrång.

”Vi vill betona att detta inte var en cyberattack, och att inga kreditkortsuppgifter eller inloggningsuppgifter har stulits”, skriver Voi i ett öppet brev till kunderna.

”Vi löste omedelbart felet och genomförde kontroller för att säkerställa att ingen annan organisation eller enskild person hade kommit in i våra system genom denna sårbarhet. Bayerischer Rundfunk undersökning genomfördes som en del av en nyhetsstory om Voi. De hade inte för avsikt att publicera den data de erhållit genom säkerhetsfelet”, skriver man.

Sedan lovar man kunderna att deras data är i trygga händer:

”Vi vill försäkra dig om att dina uppgifter inte är i fara. Mot bakgrund av Bayerischer Rundfunks uppgifter har vi beställt en oberoende undersökning för att skydda oss mot eventuella äkta attacker i framtiden. Vi har också väsentligt förbättrat hur vi krypterar och skyddar våra data och har rapporterat händelsen till Datainspektionen”, skriver man.

Voi har snart dragit in en miljard kronor i finansiering. Bland de som stöttar bolaget finns Vostok New Ventures, Balderton Capital och flera intressanta affärsänglar, där Cristina Stenbeck är en av dem och King-grundaren Sebastian Knutsson är en annan. 

Läs mer: Volvo-vd:n gör som Carl Bildt – tar en tur med Voi 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera