Annons

Ministern på kollisionskurs med tysk jätte: ”Inte bra för Europa”

Peter Eriksson (MP) är bostads- och digitaliseringsminister.
Peter Eriksson (MP) är bostads- och digitaliseringsminister. Foto: Noella Johansson/TT
Digitaliseringsministern anser att Tyskland – och då framför allt Deutsche Telekom – håller tillbaka Europa i utbyggnaden av fibernät. ”De håller krampaktigt fast vid den gamla koppartråden”, säger Peter Eriksson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tyskland släpar efter övriga Europa när det kommer till fiber- och 5G-nät. Förra året försågs knappt 2 procent av landets bredbandsuppkopplingar via fibernät. Motsvarande siffror för till exempel Sverige och Lettland är över 50 procent, enligt OECD.

Den tyska regeringen behöver komma ikapp och måste därför sluta värna operatörsjätten Deutsche Telekoms (DT:s) intressen. Det menar digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tyskland ligger radikalt efter

”Tyskland ligger radikalt efter och de som håller emot är Deutsche Telekom i hög grad. De måste försöka satsa mer på att ta fram ny teknik istället för att krampaktigt hålla fast vid den gamla koppartråden”, säger Peter Eriksson.

Han framförde sin kritik under ett möte med operatören i Berlin på tisdagen.

Läs mer: Peter Eriksson om Facebook och Googles dominans: Vi riskerar bli maktlösa

Enligt Peter Eriksson påpekade DT att man såg problem med prisregleringen på fiberområdet och att bolagets aktieägare inte vill att resultatet tyngs av infrastrukturkostnader.

”De gör ganska lite investeringar i fiber och för att få ut ny teknik. I stället så har de till och med motarbetat tuffa mål när det gäller det EU-kommissionen kallar för gigabitsamhället”, säger Peter Eriksson.

DT skriver i ett mejl till Di Digital att bolaget ”investerar tungt” i fiberteknik och att kostnaderna för detta uppgår till 5 miljarder euro per år i Tyskland. I år väntas operatörens vinster uppgå till drygt 22 miljarder euro.

Peter Eriksson menar att utbyggnaden av fiber- och 5G-nät är avgörande för Europas chanser att konkurrera med Nordamerika och Asien på området. Därför borde den tyska regeringen prioritera frågan högre.

”Det är inte bra för Europa och [DT:s linje] påverkar också den tyska regeringen, som tycker att koppartråden räcker. Regeringen är medveten om att det inte håller långsiktigt.”

Har Sverige någon möjlighet att påverka den här utvecklingen?

”Det tycker jag. Det var efter att jag skällt på den tyska statssekreteraren och ministern under ett möte i Luxemburg som jag blev inbjuden hit. De lyssnar och vill höra hur vi har gjort.”

Läs mer: Hon leder EU:s kamp mot Apple, Google och Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer