Annons

Digitaliseringsministern vill starta nytt AI-center: Sverige ligger efter

Foto: Pontus Lundahl/TT
Regeringen smider planer för ett nytt forskningscenter inom AI. Flera företag ska vara ombord på projektet. ”Sverige är tyvärr inte särskilt synliga internationellt på AI-området”, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett AI-institut på något av landets universitet som ska locka internationella forskare och engagera näringslivet. Det är digitaliseringsminister Peter Erikssons (MP) senaste initiativ för att Sverige ska bli världsledande på området.

”Sverige är tyvärr inte särskilt synliga internationellt på AI-området. Vi har en del duktiga forskare på exempelvis RISE (svenskt forskningsinstitut red:s anm.) och några av våra universitet, men inte någon bra samlad verksamhet”, säger han.

Peter Eriksson nämner brittiska Alan Turing Institute som en förebild för centret och liknande verksamheter i USA och Japan.

Läs mer: Alphabets ordförande: Sverige kan bli ledande inom AI 

Var centret ska ligga eller vilka av näringslivets aktörer som är intresserade av att ställa sig bakom initiativet i form av pengar och kunskap är ännu inte klart. Inte heller när satsningen drar i gång på allvar.

”Vi för en dialog med flera företag som har visat ett stort intresse. Jag tycker att det är bråttom. Ska vi bli ledande måste vi börja snart och vara bredda att satsa stora pengar på projektet”, säger Peter Eriksson.

Han menar att Sverige har gått från att historiskt ha haft en stark position med utveckling av AI inom industrin, men att vi på senare år har halkat efter. Med initiativet hoppas regeringen kunna ta ikapp. 

”Det finns aktörer i Sverige som ligger långt fram inom väldigt specifika områden, men vi har inte någon samlad kraft som göra att vi är med i den internationella täten när det gäller utveckling och forskning. Det här centret ska ta ett bredare grepp”.

Enligt Peter Eriksson kommer AI även bli avgörande för att skapa jobbtillfällen i framtiden. Att tekniken skulle göra mänsklig arbetskraft överflödig tror han inte på.

”Jag tycker att den dystopiska diskussionen som har varit kring AI, robotar och machine learning är väl ensidig. Det kommer att skapas nya jobb och nya tjänster kring de här verksamheterna i de länder som är konkurrenskraftiga på området”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer