Annons

Peter Sunde: ”Delningsekonomin är extremkapitalism i fårakläder”

Peter Sunde är grundare av bland annat The Pirate Bay och Flattr.
Peter Sunde är grundare av bland annat The Pirate Bay och Flattr. Foto: Yvpnne Åsell / Svd / TT
Vurmen för den amerikanska drömmen styr den svenska startupscenen. Istället borde vi problematisera och se de bekymmer som skapas av oreglerade plattformar som Airbnb. Det skriver The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde på Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under sin tid som näringsminister gav Annie Lööf bort 100 miljoner kronor till Facebook i samband med att bolaget skulle bygga en datahall i Luleå. En minister vars parti skall stå för det gröna och liberala pratade sig varm om ett av världens mest övervakande företag, som har som affärsmodell att lägga sig i våra privatliv.

Och datahallen? Den har höjt temperaturen i omgivningen några grader och förbrukar lika mycket ström som 40 000 svenska villor. Och de där 100 miljonerna? De säger Facebook själva inte spelade någon roll för beslutet att bygga hallen i Lule.

Med detta i mitt bakhuvud så läste jag Annie Lööfs debattartikel om att regeringen inte förstår techbolagens vardag.

Hon pratar om hur nya bolag som Spotify ska kunna startas i Sverige. Spotify, detta bolag som återkommer hela tiden i debatter som en svensk framgångssaga, utan att man nämner att det går back hundratals miljoner varje år. Trots allt prat om hållbarhet från centern så vill alltså Lööf ändå främja utländska bolag (Spotify har bara sina anställda i Sverige, intäkterna kommer till länder med andra skatteregler) och tänker inte på hur man får dessa bolag lönsamma på lång sikt.

Vurmen för den amerikanska drömmen styr den svenska startupscenen. 

Och här är mitt stora bekymmer. Vurmen för den amerikanska drömmen är det som styr den svenska startupscenen. Istället för att problematisera och se vilka problem det leder till så brinner Annie Lööf för företag som exempelvis Airbnb. Ett bolag som på många områden lett till höjda hyror för invånarna och allt oftare ifrågasätts av såväl kunder som regeringar. Det som i dagligt tal kallas för delningsekonomi innebär egentligen bara att en ny mellanhand har uppstått, som inte längre behöver tillhandahålla produkter (exempelvis hotellrum eller taxibilar i fallen Airbnb och Uber) utan låter privatpersoner göra det. Samtidigt som man tar 20 procent av inkomsterna för förmedling av kunderna.

Internationellt har man börjat ifrågasätta om detta med delningsekonomi verkligen är så himla bra. Ubers taxichaufförer har börjat känna sig blåsta, och kunderna likaså när de märker att det inte är så mycket billigare. I vissa fall har chaufförerna fått hårda straff för att de inte har licens – till och med i Sverige – utan att få hjälp från sin arbetsgivare.

För det är här skon klämmer som mest: i den nya delningsekonomin finns inte längre begrepp som arbetsgivare och arbetstagare. Istället finns uppdragsgivare och entreprenörer. Du som arbetare ska nu fakturera din uppdragsgivare.

Du kan inte bli arbetslös, bara bli av med uppdrag. Du kan inte strejka (du är ju “din egen chef” med den “frihet” det innebär) och du har svårt att få a-kassa i dåliga tider.

Delningsekonomin är extremkapitalism i fårakläder. De största bolagen i världen är inte längre produkttillverkare. De är inte ens tillverkare av virtuella produkter som det var för några år sedan. Nu har de virtuellt inga produkter alls. De bara förmedlar och tar gott betalt, men tar inget socialt ansvar.

Du kan inte bli arbetslös, bara bli av med uppdrag. Du kan inte strejka och du har svårt att få a-kassa i dåliga tider.

Det som i internets begynnelse handlade om att människor sinsemellan, utan ekonomiska incitament, delade på information, kultur och soffplats har istället fått bli fanbärare för den nya tidens kapitalism. Delningsekonomin handlar inte längre om att dela, utan om att betala en form av skatt till amerikanska storbolag.

Så nej, vi behöver inte bättre regler för affärsänglar. Vi behöver snarare regler gällande under vilka villkor en investering får gå till i svenska bolag.

Vi ska inte göra det lättare för människor att hyra sin bostad på tjänster som Airbnb. Snarare borde vi se till att förhindra att det ska gå att göra vinster på att inte bo i sin bostad när andra står i kö. Vi borde bygga fler hyresrätter för alla människor, inte bara för människor som råkar vara privilegierade nog att få sina bolag investerade i av andra rika människor. 

Vårt samhälle ska inte gå ut på att vi alla ska bli entreprenörer och företagare. När alla har sin egen f-skattesedel så har vi förlorat en stor del av välfärdsstaten. Idag finns det speciella företag som erbjuder a-kassor till egenföretagare, speciella vårdköer för företagare. Allt till en högre kostnad än det som välfärdsstaten sett till att vi alla på lika villkor har.

Detta är den frihet och gröna politik som Annie Lööf förespråkar.

Läs även: Annie Lööf: Bostads-satsa mer på startups

Uppdatering: Efter att den här debattartikeln publicerats har Facebooks pr-byrå Nordic Light hört av sig och hävdar att TT:s uppgifter om strömförbrukning är felaktiga. Datacentret i Luleå förbrukar ungefär lika mycket ström som 4200 svenska villor, inte 40 000 villor som TT uppgett, enligt pr-byrån Nordic Light.


Peter Sunde är debattör, konstnär och grundare av bland annat Flattr och The Pirate Bay.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer