Annons

Pinterest köper hyllad app – vill åt svensk talang

Daniel Nordh har nyss börjat som produktdesigner på Pinterests huvudkontor i San Francisco.
Daniel Nordh har nyss börjat som produktdesigner på Pinterests huvudkontor i San Francisco.
Det sociala nätverket Pinterest köper appen Curator för en hemlig summa. Affären beskrivs som ett "talangköp" för knyta till sig den svenska produktdesignern Daniel Nordh.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/San Francisco) Pinterest verkar gilla svenska designers. Daniel Nordh, som visserligen har bott i London de senaste elva åren, är en av tre nyliga rekryteringar som bolaget har gjort av svenskar.

De andra två är de grafiska formgivarna Andreas Helin från byrån BVD och Sara Strand från 25h. 

Daniel Nordh är grundare av startupbolaget Curator & Co och har, tillsammans med en anställd, utvecklat en designapp för att presentera bild och text på ett snyggt sätt.

Nu köps Curator upp av Pinterest för talangen, ett så kallat ”talent acquisition”-köp. Någon köpessumma har inte offentliggjorts.

I praktiken innebär uppköpet att Daniel Nordh anställs som produktdesigner och kommer ha ansvar för ett litet team med designers på Pinterests huvudkontor i San Francisco.

”Det känns spännande och jättebra. Om man gör något inom app- och startupvärlden så kan man väl ändå säga att Silicon Valley fortfarande är det ställe som den världen snurrar runt”, säger Daniel Nordh till Di Digital. 

För några år sedan blev han introducerad till Pinterests huvuddesigner, svensken Andreas Pihlström, av Soundcloud-medgrundaren Eric Whalforss. Pinterests medgrundare Evan Sharp satt med i mötet och tycke uppstod.

”Det kändes som att vi gillade varandra och hade tänkt på många liknande problem”, säger Daniel Nordh.

Under förra året var han i San Francisco flera gånger och varje gång träffade han Evan Sharp. Efter några år med att utveckla Curator kände Daniel Nordh att det var dags att tackla en lite större användarbas.

”Jag kommer att fokusera på några av de mest grundläggande, men också viktigaste funktionerna i Pinterests tjänst. Hur vi hjälper folk att spara saker och hitta dem igen för att göra något av dem”, säger Daniel Nordh. 

Det är ju vanligt att tjänster läggs ner vid ett talangköp, vad händer med Curator?

”Appen kommer att finnas kvar i sin nuvarande form och är egentligen inte med i dealen. Jag kommer att ha hand om den, men inte lägga så mycket tid på att utveckla den”, säger Daniel Nordh.

Kan du säga något om köpesumman?

"Nej, det kan jag inte göra. Det får andra spekulera i."

Hur många användare har appen?

”Några hundra tusen har registrerat sig, men på månatlig basis är det ett mindre antal, runt några tiotusentals som är aktiva”, säger Daniel Nordh.

Pinterests användarbas är betydligt mycket större, med 100 miljoner aktiva användare i månaden. Bokmärkestjänsten, som grundades 2010, är stor i USA och har under de senaste åren satsat på en internationell expansion, men inte tagit fart i Sverige.

När det gäller intäkter har Pinterest fortfarande mycket kvar att bevisa. Bolaget omsatte runt 100 miljoner dollar förra året från annonsering av olika slag, enligt Wall Street Journal. Hittills har man tagit in drygt 3,1 miljarder dollar i riskkapital och den senaste värderingen låg på 11 miljarder dollar. Det ryktas också att det är en börsnotering på gång för Pinterest under året.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies