Annons

Pitcha för en blytung jury – dags att anmäla sig till Female Founders

Collector-grundaren Lena Apler och Di Digitals Mimi Billing under förra årets upplaga av Female Founders.
Collector-grundaren Lena Apler och Di Digitals Mimi Billing under förra årets upplaga av Female Founders. Foto: Jonas Eng
Portarna har öppnat för alla kvinnliga grundare som vill pitcha sitt bolag på Di Digitals event Female Founders. På plats i Stockholm den 17 april finns några av Sveriges tyngsta entreprenörer och investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Miljarderna rullar in till svenska techbolag och Sverige sägs ofta ha en av Europas livskraftigaste startupscener. Bolag som King, Mojang och inte minst Spotify har blivit världskända. Men det finns massor med outnyttjad potential kvar i Sverige.

Under 2017 investerades över 11 miljarder kronor i Svenska startupbolag. Men bolag med enbart kvinnliga grundare fick endast 0,7 procent av den summan, visar Di Digitals granskning. Liknande granskningar 2016 och 2017 visar på samma obalans.

Läs mer: Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

För att vända på utvecklingen bjuder Di Digital nu in till den andra upplagan av Female Founders. Eventet äger rum den 17 april på Epicenter i Stockholm och är till för att hylla de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga techstjärnor att nå sin fulla potential. 

Inför en jury bestående av några av Sveriges tyngsta investerare och experter har du som kvinnlig techentreprenör chansen att pitcha ditt startupbolag. Klicka här för att ansöka till pitchtävlingen. Sista anmälningsdatum är 18 mars.

Vinnaren direktkvalificerar sig till en plats i den tredje upplagan av Di Digital Startup Tour som går av stapeln i höst.

Förra årets segrande pitch vid Female Founders var drönarbolaget Globhe, vars medicinska drönare bland annat utför leveranser av blod till svårtillgängliga platser i Rwanda.

Läs mer: Hett drönarbolag kammade hem pitchseger

Helena Samsioe, vd och grundare av Globhe, som vann förra årets upplaga av Female Founders.
Helena Samsioe, vd och grundare av Globhe, som vann förra årets upplaga av Female Founders. Foto: Jonas Eng

Eventet är också en mötesplats för kvinnliga makthavare och entreprenörer - för tunga makthavare och unga inspiratörer.

Medverkar på Female Founders gör bland annat Anna Stenberg, tidigare toppchef på MTG och numera techinvesterare och grundare av Wes som rekryterar kvinnliga ledare till ledningar och styrelser samt Indra Sharma som är så kallad Venture Lead på riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Även Sophia Bendz, som fram till 2014 var global marknadsföringschef för Spotify, är på plats. I dag är hon investeringsrådgivare på riskkapitalbolaget Atomico som 2017 stängde en av Europas största fonder på över 6 miljarder kronor. I hennes privata portfölj finns välkända svenska startupbolag som Digiexam, Sana Labs, Karma, Bokio och Greta.

I juryn sitter Susanna Campbell, tidigare vd på Ratos och i dag styrelseproffs och ordförande för stiftelsen Norrskens investeringskommitté, och Ulrika Saxon som är styrelseproffs och vd för Bonnierkoncernens investeringsarm Bonnier Ventures som bland annat har bolagen Acast, Kit, Natural Cycles och Lavendla i portföljen. 

Även Anna Söderholm från Almi Invest, Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag, sitter i juryn.

Läs mer: Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2018 

På Female Founders koras dessutom årets viktigaste kvinnliga grundare. Förra året gick titeln till Lena Apler som har grundat den digitala nischbanken Collector, vars börsvärde i dag ligger på omkring 10 miljarder kronor.

”Man blir inte hyllad av alla hela tiden och man måste lära sig att kliva ut på plankan. Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig. Ingen kommer att bereda dig plats, den får du ta själv”, sade hon till Di Digital i samband med vinsten.

Missa inte att rösta på din favorit för årets Female Founder.

Sök till pitchtävlingen eller säkra din plats i publiken här.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies