Hoppa till innehållet

Pitcha för en blytung jury – dags att anmäla sig till Female Founders

Portarna har öppnat för alla kvinnliga grundare som vill pitcha sitt bolag på Di Digitals event Female Founders. På plats i Stockholm den 17 april finns några av Sveriges tyngsta entreprenörer och investerare.

Collector-grundaren Lena Apler och Di Digitals Mimi Billing under förra årets upplaga av Female Founders.
Collector-grundaren Lena Apler och Di Digitals Mimi Billing under förra årets upplaga av Female Founders.Foto: Jonas Eng

Miljarderna rullar in till svenska techbolag och Sverige sägs ofta ha en av Europas livskraftigaste startupscener. Bolag som King, Mojang och inte minst Spotify har blivit världskända. Men det finns massor med outnyttjad potential kvar i Sverige.

Under 2017 investerades över 11 miljarder kronor i Svenska startupbolag. Men bolag med enbart kvinnliga grundare fick endast 0,7 procent av den summan, visar Di Digitals granskning. Liknande granskningar 2016 och 2017 visar på samma obalans.

Läs mer: Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

För att vända på utvecklingen bjuder Di Digital nu in till den andra upplagan av Female Founders. Eventet äger rum den 17 april på Epicenter i Stockholm och är till för att hylla de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga techstjärnor att nå sin fulla potential. 

Inför en jury bestående av några av Sveriges tyngsta investerare och experter har du som kvinnlig techentreprenör chansen att pitcha ditt startupbolag. Klicka här för att ansöka till pitchtävlingen. Sista anmälningsdatum är 18 mars.

Vinnaren direktkvalificerar sig till en plats i den tredje upplagan av Di Digital Startup Tour som går av stapeln i höst.

Förra årets segrande pitch vid Female Founders var drönarbolaget Globhe, vars medicinska drönare bland annat utför leveranser av blod till svårtillgängliga platser i Rwanda.

Läs mer: Hett drönarbolag kammade hem pitchseger

Helena Samsioe, vd och grundare av Globhe, som vann förra årets upplaga av Female Founders.
Helena Samsioe, vd och grundare av Globhe, som vann förra årets upplaga av Female Founders.Foto: Jonas Eng

Eventet är också en mötesplats för kvinnliga makthavare och entreprenörer - för tunga makthavare och unga inspiratörer.

Medverkar på Female Founders gör bland annat Anna Stenberg, tidigare toppchef på MTG och numera techinvesterare och grundare av Wes som rekryterar kvinnliga ledare till ledningar och styrelser samt Indra Sharma som är så kallad Venture Lead på riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Även Sophia Bendz, som fram till 2014 var global marknadsföringschef för Spotify, är på plats. I dag är hon investeringsrådgivare på riskkapitalbolaget Atomico som 2017 stängde en av Europas största fonder på över 6 miljarder kronor. I hennes privata portfölj finns välkända svenska startupbolag som Digiexam, Sana Labs, Karma, Bokio och Greta.

I juryn sitter Susanna Campbell, tidigare vd på Ratos och i dag styrelseproffs och ordförande för stiftelsen Norrskens investeringskommitté, och Ulrika Saxon som är styrelseproffs och vd för Bonnierkoncernens investeringsarm Bonnier Ventures som bland annat har bolagen Acast, Kit, Natural Cycles och Lavendla i portföljen. 

Även Anna Söderholm från Almi Invest, Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag, sitter i juryn.

Läs mer: Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2018 

På Female Founders koras dessutom årets viktigaste kvinnliga grundare. Förra året gick titeln till Lena Apler som har grundat den digitala nischbanken Collector, vars börsvärde i dag ligger på omkring 10 miljarder kronor.

”Man blir inte hyllad av alla hela tiden och man måste lära sig att kliva ut på plankan. Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig. Ingen kommer att bereda dig plats, den får du ta själv”, sade hon till Di Digital i samband med vinsten.

Missa inte att rösta på din favorit för årets Female Founder.

Sök till pitchtävlingen eller säkra din plats i publiken här.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera