Annons

Plötsligt ska alla bli affärsänglar

Soundcloudgrundarens nya entreprenörsäventyr och Stenbecks ost-chock är några av veckans snackisar. Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz noterar även att strulet fortsätter hos låneplattformen Tessin. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det verkar vara rekord i antalet affärsänglar. Kastar du ut en sten på Stureplan i Stockholm lär du träffa minst en. I veckan skrev vi om att inkubatorn Sting hade lockat 42 nya affärsänglar. En gruppbild man skulle vilja se! 

En fortsatt aktiv investerare är Cristina Stenbeck. Vi har tidigare skrivit om hur hon sägs bli en aktiv kund hos de bolag hon är delägare i. Hennes Kinnevik gick in med 900 miljoner kronor i Mathem tidigare i år. Tydligen mathemmar nu även affärsdrottningen. 

De anställda på Mathem fick nog lite skrämselhicka i veckan. Någon hade råkat packa ned fem paket med färdigskivad ost i leveransen till Stenbeck – totalt 4,5 kilo gouda. Stenbeck kontrade med att ”hon inte driver någon förskola”. Tydligen tar inte Mathem emot returer?

I veckan blev vi tipsade om att Stenbeck investerat i underklädesbolaget Lace Laboratory. Men eftersom vi inte fick veta hur mycket pengar hon hade lagt in, så avstod vi från att skriva. Annars skulle väldigt många av näringslivets kändisar lätt kunna ordna positiv PR.

Vi har också hört att Cristina Stenbeck och Sophia Bendz, som var med och byggde upp Spotify och sedan dess har sadlat om till affärsängel, delar assistent när det kommer till privata investeringar. Kanske får vi i framtiden se dem göra gemensam sak.

Jag har under veckan fått många frågor om Norrskens röjiga avslutningsfest. Enligt en uppgift från en anställd på impactfonden gick partyt på hela 5 miljoner kronor.

Debatten går om det är ett bra beslut av Niklas Adalberth att ha en så stor festkassa – ambitionen är väl att göra området coolt och där ”alla vill vara”. Klart är i alla fall att det är hett med investeringar i impact, bolag som vill rädda världen och samtidigt tjäna pengar. Häromveckan ägnade Financial Times ett helt omslag till att affärer måste ge vinst men också ha ett syfte: ”Capitalism. Time for a reset.” Och vi planerar såklart att göra om succén först uppe i Åre i vår och sedan med ett större nedslag under Almedalen.

Min tidigare kollega och Breakits medgrundare Stefan Lundell skrev även han en spalt från Norrskens fest: ”Avslöjar: ”Han gjorde bort sig mest på Niklas Adalberths jättefest'”. Bildvalet fick mig att sätta kaffet i halsen. Vad hade han hittat på nu? Dock verkar jag mest ha använts som kvinnlig fägring då mitt namn inte ens stod med. Stefan har nu sadlat om till säljare för att få in prenumeranter till deras kommande premiumerbjudande. Det finns många likheter mellan att sälja och att jobba som journalist. Stefans bohuslänska stämma är nog till hjälp när han ringer runt.

Soundclouds medgrundare Eric Wahlforss.
Soundclouds medgrundare Eric Wahlforss. Foto: Richard Vogel

En annan som sägs vara nästa att hoppa på impact-tåget är Soundclouds medgrundare Eric Wahlforss. Soundcloud har över 190 miljoner låtar och en stark ställning inom populärkulturen. Enligt våra källor ska han starta ett nytt bolag på området. I januari hoppade han av rollen som produktchef på Soundcloud och blev i stället rådgivare åt bolaget. 

Efter mångåriga förluster slaktades värderingen på Soundcloud i mitten av 2017. Eric Wahlforss har själv börjat investera, till exempel i mjukvarubolaget Normative. Troligen har han sålt aktier i Soundcloud under åren, men lär inte få ut så mycket i slutändan om bolaget säljs. Det är dock svårt att kolla upp då han ska vara baserad i Tyskland idag. Enligt ryktet har han också köpt en egen ö i Stockholms skärgård.

Även i New York har det festats på impact-vis. Utöver klimatkämpen Greta Thunbergs brandtal så samlade FN:s miljöprogram till en gala med diverse högdjur. I vimlet ska bland annat Anna Ryott setts mingla med Unilevers vd Paul Polman och Hollywoodskådisen och djurättskämpen Alec Baldwin. Anna Ryott ingår som en av tio i FN:s styrgrupp SDG Impact som vänder sig till investerare, är ordförande för Summa Equity och ingår i Dagens industris styrelse.

Låneplattformen Tessin har hamnat i ännu mer trångmål under veckan, kunde Di Digital rapportera om. Investerarnas pengar i ytterligare ett projekt riskerar brinna inne.

Tidigare har två bolag som tagit in lån, eller utfärdat aktier på plattformen, gått i konkurs. Det första av dessa var Axxonen Properties, som skulle uppföra lyxlägenheter ovanpå taket av en existerande byggnad på Kungsholmen, men gick i konkurs 2018.

Läs mer: Småsparare i kläm efter nytt bostadsfiasko – drabbade får ”hemligt” brev 

Tessin erkänner att de borde varit tydligare om sin roll. Men en sak de inte velat prata högt om är att det fanns kopplingar mellan Tessins ägare och fallerade Axxonen.

Fastighetskoncernen Stronghold Invest är en av de största ägarna i Tessin. Deras dåvarande finanschef, och nuvarande vice vd, Petra Scharin, satt samtidigt i Axxonens styrelse. Hon ägde även privat en mindre aktiepost i bolaget.

Hon tillträdde som ledamot i Axxonen i april 2017, men avgick precis innan konkursen förra sommaren. Under denna tid tog Axxonen in 32 miljoner i kapital på plattformen.

Oavsett intressekonflikt eller inte – så kan man fråga sig om Tessin hade godkänt Axxonen om det inte fanns kopplingar mellan bolagen?

Vi på Di Digital jobbar ständigt för att lyfta bevakningen i vårt område. Vår redaktion är en av de roligaste och mest dynamiska som jag har jobbat på. Och just nu söker vi förstärkning – kanske du eller någon du känner är den journaliststjärna vi söker?

Läs mer om jobbet här: Di söker vass ekonomireporter till Di Digital 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer