Annons

Polisen använde kontroversiell app för övervakning – får böta 2,5 miljoner

Polisen har använt Clearview Ai för att identifiera brottsmisstänkta från bilder på nätet.
Polisen har använt Clearview Ai för att identifiera brottsmisstänkta från bilder på nätet.
Polisens användning av appen Clearview AI – en tjänst för ansiktsigenkänning i bilder – bröt mot brottsdatalagen. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, fast efter en granskning. ”De har tydlig lagstiftning”, säger Elena Mazzotti Pallard.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Flera polismyndigheter i världen har testat och använt appen Clearview AI för att hitta brottsmisstäkta genom bildigenkänning.

Enligt polisen handlar det om ett fåtal poliser som på eget bevåg provat appen, utan myndighetens godkännande. Men Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, gör ingen skillnad i sin bedömning.

Istället menar de att polisen brustit i utbildningen av sin personal i vad som gäller kring brottsdatalagen.

Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller”, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen.

Polismyndigheten bläggs nu med en administrativ sanktionsavgift på 2 500 000 kronor. De föreläggs också att utbilda sin personal och att informera de personer som granskats i Clearview AI, ”när sekretessbestämmelser så tillåter”, står att läsa i beslutet. 

Tjänsten Clearview AI har samlat på sig bilder på människor som publicerats på internet. Med hjälp av den massiva databasen kan företaget identifiera personer.

Att som företag samla in data i syfte att identifiera en person är enligt EU:s kamerariktlinjer förbjudet.

Nyheten publicerades först i Sveriges radio varpå polisen själva anmälde medarbetare som använt appen under en testperiod.

Läs mer: Poliser har använt omstridd övervakningsapp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer