Hoppa till innehållet

Polisen använde kontroversiell app för övervakning – får böta 2,5 miljoner

Polisens användning av appen Clearview AI – en tjänst för ansiktsigenkänning i bilder – bröt mot brottsdatalagen. Det slår Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, fast efter en granskning. ”De har tydlig lagstiftning”, säger Elena Mazzotti Pallard.

Polisen har använt Clearview Ai för att identifiera brottsmisstänkta från bilder på nätet.
Polisen har använt Clearview Ai för att identifiera brottsmisstänkta från bilder på nätet.

Flera polismyndigheter i världen har testat och använt appen Clearview AI för att hitta brottsmisstäkta genom bildigenkänning.

Enligt polisen handlar det om ett fåtal poliser som på eget bevåg provat appen, utan myndighetens godkännande. Men Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, gör ingen skillnad i sin bedömning.

Istället menar de att polisen brustit i utbildningen av sin personal i vad som gäller kring brottsdatalagen.

”Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller”, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen.

Polismyndigheten bläggs nu med en administrativ sanktionsavgift på 2 500 000 kronor. De föreläggs också att utbilda sin personal och att informera de personer som granskats i Clearview AI, ”när sekretessbestämmelser så tillåter”, står att läsa i beslutet. 

Tjänsten Clearview AI har samlat på sig bilder på människor som publicerats på internet. Med hjälp av den massiva databasen kan företaget identifiera personer.

Att som företag samla in data i syfte att identifiera en person är enligt EU:s kamerariktlinjer förbjudet.

Nyheten publicerades först i Sveriges radio varpå polisen själva anmälde medarbetare som använt appen under en testperiod.

Läs mer: Poliser har använt omstridd övervakningsapp

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera