Annons

Polisen handfallna inför krypto-bluffarna: "Hundratals anmälningar"

Många ICO:er är bluffar enligt experter.
Många ICO:er är bluffar enligt experter.
ICO:er har blivit ett nytt sätt för startupbolag att få in kapital. Men de allra flesta ICO:erna är bluffar och svenska polisen kan inte komma åt skojarna bakom dem. ”Det är för jävligt”, säger Jan Olsson, nationell bedrägerisamordnare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ICO:er har blivit ett nytt sätt för startups att resa pengar. Enorma summor kommer in till projekt genom den nya gräsrotsfinansieringen. Men bluffarna är många och det är något som oroar svenska polisen.

”Crowdfunding och kryptovalutor är inte konstiga företeelser i sig. Men det är kombinationen som drar åt sig mycket kriminella element”, säger Jan Olsson som är kriminalinspektör och nationell bedrägerisamordnare på Polisen.

ICO, initial coin offering, är en form av crowdfunding där personer investerar i nya kryptovalutor som ofta utlovar samma värdeökning som etablerade valutor som bitcoin och ethereum haft. En person kan till exempel betala i bitcoin för att få en procentandel av den nya kryptovalutan. Det kan också vara en investering mot att man får innehav i bolaget bakom den nya valutan.

Läs mer: Krypoexperten varnar för ICO-bluffarna 

Den stora värdeökningen och de många nya miljonärer som kryptovalutorna skapat gör att människor lockas allt mer av investeringar i kryptovalutorna, säger Claire Ingram Bogusz, som forskar om kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.

”Hypen kring värderingen av kryptovalutor och blockchaintekniken gör att människor tror att allt som har med det att göra kommer bli vara värt väldigt mycket pengar i framtiden och de vill hoppa på tåget”, säger hon.

Dessutom har ICO:erna ofta ett professionellt ansikte som gör att även personer som är bevandrade inom finansmarknaden blir lurade.

”De falska ICO:erna har en vitbok och företagsplan som gör att de ser trovärdiga ut, de använder falska namn och har proffsiga webbsidor. Bedragarna är inga vanliga tjuvar, de är tekniskt kompetenta och kommer undan med enorma mängder pengar”, säger Claire Ingram Bogusz.

Enligt Jan Olsson har polisen nu fått in hundratals anmälningar om bedrägerier i olika länder, där svenskar har investerat pengar i ICO:er som sedan försvunnit spårlöst. 

”Det är för jävligt. Det här är något som kriminella satt i system och det dyker upp nya aktörer varje vecka”, säger han.

I kampen mot kryptobluffarna står man dock handlös och kan inte komma åt förövarna. 

”De som står bakom de här bluffarna är ofta registrerade i Panama eller liknande länder som vi inte får ut information från. Transaktionerna går sedan via Kina och Hongkong. Upplägget är sjukligt professionellt och företagen bakom bluffarna byter namn så fort det börjar bränna under fötterna.”, säger han.

”Alla betalningar sker i virtuell valuta, ofta bitcoin, och så växlas de över till andra mindre valutor som inte går att spåra.”

Om polisen, mot förmodan, får tag i personerna bakom bluffarna så finns också svårigheter med att bevisa att uppsåtet faktiskt var att lura folk på pengar. 

”Vi måste visa att det från början aldrig skulle bli något vinstdrivande i det de håller på med. Brottsligt blir det ju först när det inte blir någon vinst i det hela, när kryptovalutorna inte kommer igång”, säger Jan Olsson.

Samtidigt är han frustrerad över att människor går på kryptobluffarna och gör vad de tror är investeringar i på ytan lovande kryptovalutor.

”Det är för mig obegripligt hur man kan investera i något så osäkert. Tomten bor inte på internet”, avslutar Jan Olsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer