Hoppa till innehållet

Polisen lägger ned utredning mot Uber – på grund av resursbrist

Amerikanska Uber har sedan 2016 utretts för att ha bedrivit olaga taxitrafik i Sverige. Men på grund av resursbrist har polisen valt att lägga ned förundersökningen, kan Di Digital avslöja.

Genrébild: polisen och föraren på bilden har ingen koppling till Uber-utredningen.
Genrébild: polisen och föraren på bilden har ingen koppling till Uber-utredningen.Foto: TT.

”Den där utredningen är tyvärr ett sorgebarn”, säger kammaråklagare Thomas Rickardsson.

Förundersökningen gäller Ubers kontroversiella budgettjänst Uber Pop, som lanserades i Sverige under hösten 2014, men lades ned i maj 2016 efter att den olagligförklarats.

Tjänsten fick stor uppmärksamhet eftersom privatpersoner bedrev yrkestrafik utan giltig legitimation under Ubers flagg. Fler än 80 förare har senare dömts till böter i tingsrätten för att i praktiken ha kört svarttaxi.

Tillsammans med en ensam trafikpolis i Stockholm har Thomas Rickardsson sedan hösten 2016 utrett Ubers straffrättsliga ansvar i frågan, eftersom de tillhandahöll plattformen. Men förundersökningen har i praktiken stått stilla i en längre tid.

”För att komma vidare har vi behövt hjälp av en annan kompetens, som vi anser finns hos Ekobrottsmyndigheten, men de har inte varit särskilt intresserade av att hjälpa till, trots påstötningar från chefsnivå”, säger han.

Läs mer: Polisutredningen mot Uber ligger på is 

Utredningen mot Uber innefattar bland annat hur pengar har flyttats mellan kunder, förare och bolag inom Uber-koncernen. Polisen har haft svårt att följa pengarna och att kartlägga exakt vilka summor det rör sig om, uppger flera personer med insyn för Di Digital.

”Detta är givetvis mycket frustrerande, särskilt som allt grundarbete, vilket var tämligen massivt, redan var utfört och vi befann oss i slutfasen av utredningen”, säger Thomas Rickardsson.

Läs mer: Skatteverket slår till mot Uber – drog in 102 miljoner på ett år

Skatteverket genomförde dock en utredning av Uber Pop i fjol, som kom fram till att tjänsten totalt drog in 102,9 miljoner kronor i intäkter. Bolaget blev därefter upptaxerat med 16,8 Mkr, bland annat för att ha undanlåtit att betala arbetsgivaravgifter.

I slutet på förra året beslutade åklagarkammaren i Stockholm att föra tillbaka förundersökningen till polisen. Nu bekräftar inspektör Anders Thonfors för Di Digital att den lades ned i slutet på december 2018.

Folk går helt enkelt på knäna. EBM kunde förmodligen inte avvara en enda person.

Eftersom förundersökningssekretess alltjämt råder vill åklagare Thomas Rickardsson inte svara på exakt vilka brottsrubriceringar som utreddes. Ingen av Ubers bolagsföreträdare blev formellt delgivna misstanke om brott.

Han bekräftar dock att det så kallade beställaransvaret, som regleras i yrkestrafiklagen, fanns med i bilden.

”Straffvärdet enligt en sådan rubricering är ganska lågt, maxstraffet är ett års fängelse, vilket inte står i paritet med de intäkter verksamheten genererade så en företagsbot fanns givetvis också med som ett alternativ”, säger Thomas Rickardsson.

Åklagaren kan yrka på företagsbot om personer i ledande ställning, som haft ett särskilt tillsyns- och kontrollansvar i verksamheten, inte gjort vad som krävs för att förebygga brottsligheten. Den högsta bötessumma som kan dömas ut i Sverige är 10 Mkr. 

”Vår preliminära bedömning var att framgångsfaktorn på en eventuell företagsbot mot Uber Pop, med säte i Nederländerna, var högst osäker. Brottet i sig har dessutom lågt straffvärde, det är böter eller fängelse i högst ett år som gäller”, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten.

När det kommer till resurskrävande ärenden behöver EBM snarare fokusera på grov organiserad ekonomisk brottslighet, uppger Niklas Ahlgren, där stora skattebelopp försvunnit från välfärdssystemet.

Läs mer: Så mycket skatt betalar Uber i Sverige

Åklagare Thomas Rickardsson anser att skuldfrågan snarare ligger på politikerna, som inte gett polis och åklagare tillräckligt med resurser.

”Folk går helt enkelt på knäna och EBM kunde förmodligen inte avvara en enda person på grund av högt tryck även hos dem. Det är tyvärr den krassa verklighet vi lever i”, säger han.

Numera bedriver Uber enbart laglig taxiverksamhet i Sverige, med cirka 190 000 aktiva användare och över anslutna 1 500 förare. Uber är ett av världens högst värderade startupbolag och sägs sikta på en värdering på runt 800 Mkr vid sin förväntade börsnotering under 2019.

Läs mer: Uber-utmanaren lämnar Stockholm: ”Lägre intresse” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera