Annons

Politikerna: Kry får inte ta över vårdguiden 1177 – kan dra sig ur köpet

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i Stockholm.
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i Stockholm. Foto: Janerik Henrsson
Region Stockholm väntas ta beslut i nästa vecka om att nätläkaren Kry inte får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177. Går beslutet igenom kommer Kry att backa från affären. ”Det handlar också om förtroendet på systemnivå”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett uttalande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätläkaren Kry har tidigare meddelat att bolaget ska köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som sköter sjukvårdsrådgivning över telefon åt region Stockholm. Kry har tidigare sagt att verksamheterna ska hållas skilda.

Men nu meddelar politikerna i regionen att hälso- och sjukvårdsnämnden, vid ett sammanträde den 9 mars, väntas besluta om att stoppa övertagandet. Förvaltningens analys och förslag är att säga upp avtalet med Vårdtjänster i förtid om affären genomförs.

”Vi ska fortsätta ha landets bästa sjukvårdsrådgivning på telefon, hittills har vi kortast svarstider i landet. Det handlar om tillgänglighet och förtroende för de kunniga sjuksköterskor som svarar när vi ringer 1177, men det handlar också om förtroendet på systemnivå. Med hälso- och sjukvårdsförvaltningens analys på bordet har vi underlaget att som avtalspart säga nej till ägarbytet, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett uttalande.

Enligt Anna Starbrink har den blågröna majoriteten tidigare slagit fast principen att vårdgivare inte ska äga sjukvårdsrådgivningen.

”Det är en principfråga, oavsett vilken vårdgivare det skulle handla om, inför nästa avtalsperiod. Men det blir då helt naturligt för oss att också säga nej till att en vårdgivare som Kry tar över sjukvårdsrådgivningen mitt i en avtalsperiod”, meddelar Anna Starbrink.

Jonas Beltrame-Linné, pressansvarig hos Kry, meddelar att nätläkaren precis har tagit del av beskedet – men att de inväntar det formella beslutet.

”Vi är måna om en långsiktig relation och kommer respektera beslutet. Kry kommer i så fall inte fullfölja vårt förvärv av Medhelp”, säger han.

Enligt presschefen ville Kry bidra till en mer tillgänglig vård genom affären, som man ansåg gick att genomföra utan en det förelåg en intressekonflikt. 

”Det är inte ovanligt att samma aktör agerar på olika vårdnivåer. Det kan ju vara att man till exempel driver specialistvård eller en vårdcentral. Då är det reglerat att man inte kan remittera till varandra”, säger Jonas Beltrame-Linné.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer