Annons
Nätet har gjort det lättare att byta boende enligt professor Robin Teigland.

Poppis byta bostad på semestern via appar

Fysisk träning ska ge starkare digitala samarbeten SPONSRAT AV Tata Consultancy Services

Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen.

Forza Football tar strid – överklagar Migrationsverkets beslut om utvisad ”topprogrammerare”

Uber tvingas lämna London

En av Apples butiker i Tyskland.

Grönt ljus för Apple-butik i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Poppis byta bostad på semestern via appar

Nätet har gjort det lättare att byta boende enligt professor Robin Teigland.
Nätet har gjort det lättare att byta boende enligt professor Robin Teigland. Foto: Wallenberg Fastighetsförmedling
Olika tjänster på nätet har gjort det enklare än tidigare att byta till sig gratis boende några veckor på sommarsemestern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att byta bostäder, "homeswapping", har alltid funnits, enligt Robin Teigland, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Den nya skillnaden är att internet med olika förmedlingssajter och appar samt grupper på Facebook förenklar processen.

"Det finns en helt annan tillgång till att få ditt önskemål uppfyllt", säger Teigland.

Ofta finns också en tillit i själva systemet, berättar hon, genom att människor bland annat får verifiera identitet och betalsätt, samt betygsätta varandra på förmedlingssajterna. På det sättet blir det säkrare vem man har att göra med.

Generellt i världen är semesterbyte av bostäder definitivt någonting som växer. Egentligen handlar det inte bara om bostäder, utan att hela fenomenet — bland annat att byta och låna bilar samt mattjänster som Airdine — växer betydligt.

Läs mer: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomi

Att bytestrenden skulle innebära döden för hotell, vandrarhem och stugbyar tror hon inte. Snarare kan det leda till mer resande, enligt henne.

"Man får fler möjligheter. Många som reser kanske inte skulle ha rest innan, de hade inte haft råd att bo på ett hotell ändå."

Företagsstrukturellt kan en följd bli att rese- och hotellföretag köper upp förmedlingssajter, behåller dem, och därmed breddar sin portfölj.

Byte av bostad på semestern är ett solklart exempel på det numera så populära begreppet delningsekonomi, enligt Robin Teigland. Så tycker även Sharon Lavie som är familjeekonom på Ikano bank. Hon är positiv till semesterbyten.

"Jag tycker att det är en jättebra idé, särskilt om man känner och litar på varandra. Det är ett billigare alternativ än att hyra något", säger hon.

Om man ger sig in på förmedlingssajterna tycker hon att det är viktigt att man kollar upp att de är pålitliga och att det finns avtal samt en giltig försäkring, om något skulle hända med hemmet. Hon tror att fler och fler kan tänka sig ett semesterbyte.

Det är svårt att säga exakt hur många svenskar som byter bostäder med andra på semestern. Kanske kan saken klarna när den av regeringen tillsatta utredningen om delningsekonomi blir klar om några veckor.

TT / Di Digital


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post