Annons

Popstjärnor ryter till mot Youtube

Lady Gaga bland artisterna som skriver under protestbrevet.
Lady Gaga bland artisterna som skriver under protestbrevet. Foto: Jordan Strauss/AP
Abba, Coldplay och Lady Gaga är bara några av de artister som skäller ut Youtube i ett brev till EU-kommissionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Denna gång klagar popstjärnorna inte på Spotify. Det är istället Youtube som är i skottgluggen för vad artister och skivbolag anser vara bristande ersättning till upphovsrättsinnehavare.

Det finns ett ”värdegap” mellan musikkonsumtionen och intäkterna som kommer artister och skivbolag till del, skriver stjärnorna till institutionen, enligt Financial Times (betalvägg).

”Värdegapet undergräver rättigheter och intäkter hos de som skapar, investerar i och äger musik, och stör marknaden”, skriver artisterna i sitt upprop.

Abba-medlemmen Björn Ulvaeus gick på fjolårets upplaga av Spotify-konferensen Symposium Stockholm hårt åt just Youtube för det han menade var mager ersättning till musikskapare och skivbolag.

Läs mer: ”Glöm Netflix, Youtube Red är en Spotify-utmanare”

Musikbranschen skriver i det nya brevet att Youtube inte längre ska omfattas av ett ”trygg hamn”-direktiv som innebär att plattformar som tillhandahåller upphovsrättsskyddat material utan tillstånd slipper åtal.

”Dessa skydd instiftades för två decennier sedan för att hjälpa små digitala startubolag, men i dag omfattar de istället företag som distribuerar och tjänar pengar på våra verk”, skriver artisterna.

Läs mer: Miljardrekord för musikstreaming under 2015

Youtube, som ägs av Google, hävdar att man hittills har betalat 3 miljarder dollar, alltså drygt 25 miljarder kronor, till musikindustrin och att det pågår förhandlingar som ska öka intäkterna för branschen.


Mer om digital musik:

Foto:

United Screens slår mynt av musik på Youtube

Foto:

Soundcloud-grundaren talar ut: ”Har varit ett jäkla jobb”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies