Annons

Populära svenska techhubben expanderar utomlands

Epicenter i Stockholm tar nu sitt koncept till utlandet.
Epicenter i Stockholm tar nu sitt koncept till utlandet. Foto: Jesper Frisk
Epicenter har växt till att bli en av Stockholms hetaste mötesplatser för startups. Nu expanderar bolaget utomlands och öppnar i Amsterdam.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I takt med att Stockholms startupscen blomstrat har otaliga nya delade arbetsplatser dykt upp i stadskärnan. En av de större aktörerna är Epicenter som beskriver sig själva som ett digitalt innovationshus.

Det innebär mer konkret att digitala tillväxtbolag och storbolag samarbetar och delar kunskap med varandra – och har möjlighet att hyra kontorsytor. I dagsläget är kring 350 bolag fördelade över 12 000 kvadratmeter i Nordeas gamla Stockholmskontor.

Nu tar Epicenter sitt koncept till utlandet. I maj 2018 slår man nämligen upp portarna i Amsterdam, Nederländernas huvudstad.

”Sedan vi öppnade i Stockholm har vi fått en fantastisk respons, inte bara här i Sverige utan också internationellt. Tjugotre länder och städer i världen har kontaktat oss och varit intresserade av Epicenters koncept”, säger medgrundaren och vd:n Patrick Mesterton till Di Digital.

Till skillnad från hos en del andra hubbar som poppat upp i Stockholm på senare år är antagningskraven på Epicenter snäppet hårdare. Fokus ligger inte på startups i en tidig fas, utan på lite större, men snabbväxande och lönsamma "scale-ups". Till exempel huserade streamingjätten Spotify delar av sin verksamhet i Epicenter fram till slutet av 2017.

Läs mer: Spotify flyttar in i jättekontor i Stockholm 

Samma modell kommer att överföras till Amsterdam, men med vissa modifieringar. 

”Det är inte en franchise vi rullar ut, utan vi måste arbeta utifrån de lokala marknadsförutsättningarna. Men mycket kommer man att känna igen, till exempel våra nära samarbeten med storföretag”, säger Patrick Mesterton.

Enligt Patrick Mesterton liknar ekosystemen i Amsterdam och Stockholm varandra. Därmed tror han på en smidig första etablering utomlands för Epicenters del.

”Det finns väldigt många gemensamma byggstenar, med en hög koncentration av spännande digitala bolag som växer kraftigt. Bägge städerna har också goda möjligheter att kapitalisera på brexit.”

”Entreprenörerna har dessutom internationella ambitioner redan från början eftersom att både Sverige och Nederländerna är förhållandevis små marknader”, fortsätter han.

Läs mer: Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu  

Epicenter kommer i Amsterdam att husera i fastigheten Edge Olympic och ockupera ungefär 5 500 kvadratmeter av de tillgängliga ytorna. Utvecklingen kommer att ske i nära samarbete med det nederländska fastighets- och teknikbolaget Edge Technologies, som bidrar med den senaste infrastrukturen baserad på AI-teknik och datainsamling.

Byggnaden Edge Olympic där Epicenter öppnar i Amsterdam i maj.

”Det finns en efterfrågan på innovationshus i alla stora städer. Amsterdam är inget undantag. Vi har många framgångsrika startups som skapar jobb och mycket värde. Grundarna tjänar pengar som de återinvesterar i nya bolag i ett fungerande ekosystem”, säger Coen van Oostrom, vd och medgrundare på Edge Technologies. 

Etableringen av Epicenter i Amsterdam kan också hjälpa svenska startups att enklare nå den nederländska marknaden, menar Patrick Mesterton, och fungera som en dörröppnare för sina medlemmar.

Framöver kan det dessutom bli aktuellt för Epicenter att expandera till fler storstäder runt om i världen, tillsammans med sin nyvunna samarbetspartner Edge Technologies.

”Om allt slår väl ut i Amsterdam är intentionen att göra fler etableringar tillsammans. Vi har till exempel potentiella lokaler i Berlin och New York”, säger Coen van Oostrom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies