Annons

Tidigare Hemnet-vd:ns bolag ska hjälpa svenskar köpa hus i Spanien – tar in 11 miljoner

Mimoves vd Ola Lundell.
Mimoves vd Ola Lundell. Foto: Peo Bengtsson
Bostadsportalen Mimove hjälper Spaniensugna nordeuropéer att kvalitetssäkra mäklare och bostäder på Solkusten. Nu tågar de in i nya spanska områden och nya länder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Företaget, med Hemnets före detta vd Peter Lundell som styrelseordförande, ska lösa problemet med dålig information vid köp av utländska bostäder. Ola Lundell, vd för Mimove, menar att många i Skandinavien är vana vid en reglerad bostadsmarknad och att svenskar litar på informationen som Hemnet redovisar.

“Men kommer man ner till Spanien finns det inget regelverk. Vem som helst kan kalla sig mäklare”, säger han.

Enligt den spanska inskrivningsmyndigheten, Registradores, köpte över 3 600 svenskar bostad i Spanien under 2016. Det är en ökning med 31 procent jämfört med 2015.

Många köpare stöter på mäklare som aldrig sett objektet de säljer och lägenheter och hus som redan är sålda, har prissatts fel eller där både bilder och information lämnar mycket att önska. Mimove har därför ett team på plats i Spanien för att kontrollera både mäklare och bostäder innan de förmedlas på företagets sajt.

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp

Nu tar företaget in 11 miljoner kronor från befintliga ägare och nya privata investerare, som Ola Lundell inte vill avslöja namnen på än. Investeringen ska användas för att expandera Mimoves gränser. 

“Vi har 60 annonserade mäklarföretag på Costa del Sol och ett bevis för att det här fungerar. Folk är villiga att spela efter våra regler och kunderna uppskattar kvaliteten på informationen", säger Ola Lundell.

För närvarande visar Mimove bostäder i spanska området Costa del Sol, som sträcker sig från Nerja till Manilva, men i början av nästa år börjar de även visa hus och lägenheter i Costa Blanca runt Alicante och Balearerna som innefattar bland annat öarna Mallorca, Ibiza och Menorca. Under 2019 ska de även lägga till objekt i Portugal och Frankrike.

Läs mer: Är du mäklare? Nu kan du köpa en liten bit av Hemnet

Bostadsportalen får också nya användare. Nästa år expanderar Mimove sin marknadsföring till Tyskland.

“Tyskarna är en stor köpgrupp i Spanien. Av någon anledning älskar de Mallorca, 40 procent av utländska köpare där är tyskar”, säger Ola Lundell.

Han berättar att hetast för stunden är radhus som ligger i små bebyggelser med hussamlingar och gemensamma pooler. Svenskarna är särskilt förtjusta i staden Nerja, medan engelsmännen gillar orterna längre västerut som Sotogrande, Manilva och la Duquesa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer