Hoppa till innehållet

Postnord: Avgiften på Kinapaket en nödlösning

Postnords avgift på Kinapaketen är en temporär lösning, men först 2021 kommer framtiden för paketflödena från öst att klarna.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Från och med den 1 mars beläggs alla paket importerade från tredje land med moms från första kronan och en administrationsavgift om 75 kronor paketet. Beställaren som inte betalar inom 14 dagar får se sitt paket returnerat till avsändaren, enligt ett pressmeddelande från Tullverket.

Läs mer: Postnords avgift för Kinapaket: 75 kronor 

”Det har varit många turer och långa diskussioner. Det är en komplicerad fråga och svårtolkad lagstiftning. Det har gjorts ett stort arbete – från Postnords sida för att lösa sina utmaningar när det gäller logistik och produktion och från Tullverket för att säkerställa att Postnords förslag till lösningar är i enlighet med gällande lagstiftning och EU:s övergångsbestämmelser”, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för Effektiv handel på Tullverket, enligt pressmeddelandet.

Men lösningen är bara temporär. Nya EU-direktiv kommer att införas under 2021 inom ramen för den gemensamma tullagstiftningen. Samtidigt är en ny skattereform på väg som kommer att innebära att alla försändelser som skickas till EU från ett tredje land momsbeläggs på samma sätt.

I och med en växande näthandel på kinesiska plattformar som Wish och Ali Express har postflödena från öst ökat kraftigt. För att hantera den stora mängden paket har Postnord anställt 280 nya medarbetare i lokaler i Örebro och kräver en avgift på 75 kronor.

De nya reglerna har mött kraftig kritik från bland annat e-handelsplattformen Fyndiq, som ger svenska konsumenter möjlighet att beställa billiga varor direkt från handlare världen över. Enligt Fyndiqs vd Dinesh Nayar, har nyheten om att avgiften kommer att införas drabbat försäljningen.

Läs mer: E-handlaren: Postnords avgift på Kina-paketen är tandlös 

”Att bygga upp murar och handelshinder på det här viset skulle kanske imponera på presidenten på andra sidan Atlanten, men hör inte hemma i Sverige 2018. Det är inte det land vi känner som entreprenörer som driver en techstartup med medarbetare från hela världen”, sa Dinesh Nayar, nyligen i en kommentar till Di Digital.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera