Hoppa till innehållet

Potato Plastic kammade hem segern i pitchtävlingen på Female Founders

Göteborgsbaserade Potato Plastic vill tillverka plast av restavfall från potatis,  som till exempel vid chipstillverkning. Startupbolaget vann både investerarjuryns uppmärksamhet och tittarnas röster i den hårda konkurrensen på Female Founders pitchtävling.

Elin Tornblad, medgrundare av Potato Plastic, pitchade i en livesändning på Female Founders på torsdagskvällen.
Elin Tornblad, medgrundare av Potato Plastic, pitchade i en livesändning på Female Founders på torsdagskvällen.Foto: Gustaf Månsson

Potato Plastic vann pitchtävlingen på 2020 års upplaga av Female Founders. Det är fjärde gången i ordningen Di Digital anordnar tävlingen – i år ett helt digitalt event som sändes live på torsdagskvällen.

Hur känns det?
”Det känns jättekul verkligen! Vi jobbar jättehårt och den stora vinsten för oss är att komma närmare att göra skillnad. Att få den här uppmärksamheten, både från en investerarjury och från publiken, ger oss mycket energi”, säger Elin Tornblad, medgrundare och vd för Potato Plastic.

Hur firar ni vinsten?
”Vi firar på kontoret här nu med lite bubbel och hämtmat. Vi är fyra personer och håller på alla rekommendationer. Det är jag, min medgrundare Hanna Johansson och två kompisar till oss som har kontor här bredvid.”

I år ställdes de sex bolagen, som var med i pitchtävlingen på Female Founders, framför en stjärnspäckad jury bestående av Andreas Bernström, investment director på Kinnevik, Ulrika Saxon, vd och intesteringsansvarig på Bonnier Ventures, Karin Edström, investment management på Almi Invest och Johan Lindén, head of investment banking på investmentbanken ABG Sundal Collier.

Läs mer: De tävlar om att bli årets Female Founder

Juryn valde ut två finalister, Potato Plastic och Pocketlaw, medan den digitala publiken fick rösta fram den slutgiltiga vinnaren.

Elin Tornblad startade Potato Plastic som ett projekt på Chalmers entreprenörskola under våren 2019. 

”Modellen på entreprenörsskolan är att man blir matchad med techidé”, säger hon.

När hon hörde uppfinnaren och industridesignern Pontus Törnqvist presentera sin teknik med att tillverka plast av restprodukter från potatis så gick hon igång direkt.

”Idén är så enkel, men ändå så smart”, säger Elin Tornblad.

Sedan i september är hon och medgrundaren Hanna Johansson, som började på Potato Plastic i augusti, också med i Chalmers Ventures acceleratorprogram som pågår i 18 månader.

Hittills har finansieringen kommit från totalt runt 700 000 kronor från Chalmers Invest och innovationsmyndigheten Vinnova samt företagslån.

Potatisplasten tillverkas än så länge i ett labb och det första användningsområdet man satsar på är så kallade ”mailers”. De ska ersätta plastpåsarna som e-handlare skickar varor i.

”Vi har planerade pilotprojekt med olika varumärken och håller på att undersöka hur plasten kan tillverkas i större skala”, säger Elin Tornblad.

Målet är att potatisplasten ska kunna ersätta engångsprodukter. De är i dag gjorda i plast som i många fall håller i över 450 år. Elin Tornblad menar också att konsumenter i dag luras av plast där det står att den är 100 procent komposterbar.

”Då tror man att det går att slänga plasten i komposten, men i själv verket kan det handla om att den måste komposteras i en viss typ av kärl som kanske inte ens finns i Sverige.”

Läs mer om bolagen som var med i pitchtävlingen på Female Founders:
Pocketlaw: De vill ge alla företag juridiken i fickan – ska expandera utanför Sverige
Gigital: Pandemin satte stopp för konserter – grundarna ställde om: ”Vi har inget att förlora”
Grace Health: Svenskarnas digitala hälsoassistent växer – når 800 000 kvinnor
Panion: Vän-app ställer om i coronatider: ”Många vill inte vara på Facebook”
Iunia: Vill lösa mödravårdsbristen – lanserar digital vårdtjänst
Potato Plastic: Duon ska tillverka plast – av svensk potatis

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera