Annons

Preem-miljardären investerar i svenskt vågkraftbolag

Corpowers vd Patrik Möller, bolagets boj för vågkraft och investeraren Mohammed al-Amoudi.
Corpowers vd Patrik Möller, bolagets boj för vågkraft och investeraren Mohammed al-Amoudi. Foto: Press och Di.
Svenska Corpower vill revolutionera vågkraften med sina bojar. Den kommersiella lanseringen ska ske runt 2024 – och för att finansiera utvecklingen krävs en halv miljard i kapital. Nu bidrar Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi med delar av summan genom sitt Midroc.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget Corpower har sedan 2009 utvecklat en ny slags teknik för vågkraft. Nu tar företaget in 93 miljoner kronor i sin största kapitalrunda sedan starten. 

De tre största investerarna är Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi genom sitt företag Midroc, statliga Almi Invest samt EU-finansierade EIT Innoenergy. De fanns sedan tidigare på ägarlistan, men ökar nu sitt engagemang i Corpower.

”Pengarna ska delvis finansiera demonstration och certifiering av vår första fullskaliga boj, alltså den kommersiella produkten. Det kommer att ske genom riggester i Stockholm och till havs i Portugal under 2021”, säger vd:n Patrik Möller.

Corpower har hittills genomfört tester i havet, både i Sverige och Skottland, med mindre prototyper av bojen. Men i fullskala är den 9 meter i diameter stor och väger runt 60 ton. För att produkten ska kunna certifieras måste företaget bevisa att tekniken håller och hur mycket el som faktiskt genereras.

Bolagets teknik har två stora fördelar gentemot konkurrenternas diton, enligt vd:n Patrik Möller. Deras boj rör sig i samstämmighet med vågorna vilket optimerar energiupptagningen – och klarar av att stå emot stor belastning vid stormar.

Enligt Corpower producerar varje boj lika mycket energi per ton som ett vindkraftverk.  

”Nummer ett är att vi överlever stormar på ett väldigt effektivt sätt, utan att maskinerna blir tunga eller dyra. Sedan kompletterar vi det med en teknik som styr in bojorna i rätt takt med vågorna, vilket förstärker rörelsen och hastigheten”, säger han.

Läs mer: Svensk vågkraft-startup tar in kapital  

Tanken är att den kommersiella produkten ska vara helt färdig under 2023-2024, vilket totalt kommer ha krävt finansiering på drygt en halv miljard kronor. Hittills har Corpower säkrat mer än hälften av den summan, enligt Patrik Möller, genom både privat kapital och bidrag från offentliga institutioner som Energimyndigheten och EU.

Kan det bli aktuellt med en notering för att använda börsen som kapitalkälla?

”Vi tror att vi ska kunna ta oss fram till 2024 utan att gå till börsen, men efter det kan det däremot uppstå ett bra tillfälle för en notering”‚ säger han.

Den potentiella kundgruppen är större energibolag på en global skala. Corpower siktar in sig på att arbeta med företag som redan driver vindkraftverk till havs, eftersom deras bojar kan integreras i dessa parker. Det håller nere kostnaderna för infrastruktur, parterna slipper till exempel dra en helt ny undervattenskabel för att ta elen till land.

På kundlistan finns till exempel den portugisiska energijätten EDP och irländska Simply Blue Energy.

”Vi är nog den vågkraftsteknik som arbetar med flest kunder i hela världen. Många undersöker nu möjligheterna att få tillstånd att bygga testparker tillsammans med oss”, säger han.

För att Corpowers energikostnad ska bli konkurrenskraftig utan bidrag måste den komma ned till 60 euro per megawattimme, enligt vd:n. För att nå dit krävs att företaget installerar ungefär 1 800 bojar, vilket enligt plan ska nås runt år 2030.

”I början, runt 2024-2025, kommer energikostnaden så klart vara relativt hög. Men ju mer volymerna ökar, desto mer konkurrenskraftiga blir vi”, säger han.

Vad finns det för risker på marknaden som kan hindra er utveckling?

”Det är ingen hemlighet att det kan vara en utmaning att finansiera komplexa projekt med teknisk risk. Därför är det viktigt att EU fortfarande har det här högt på sin agenda och delar ut projektstöd. Sedan måste vi fortsätta öka förståelsen om vågkraftens roll hos beslutsfattare och andra intressenter”, säger han.

Patrik Möller har inga illusioner om att vågkraft i framtiden ska bli den största energikällan i världen, utan snarare stå för runt 10-20 procent av behovet. I stället kan deras teknik i huvudsak hjälpa till att göra energitillförseln mer stabil.

”I Sverige har vi i dag problem med att sol- och vindkraften varierar utifrån väderlek. Det skapar ett effektproblem som gör att delar av landet helt plötsligt saknar tillräckligt mycket el. Vågkraften är mycket jämnare och kan bli en stabiliserande faktor, därför konkurrerar vi främst med olika lösningar för lagring av el som batterier och vätgas”, säger Patrik Möller.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer