Annons

Prinsen prisade appen: ”Framtiden för foodtech ser ljus ut”

Björn Lagerman och appen Beescanning vinner pitchtävlingen på Food Tech 2019. Det stod klart på måndagen sedan riskkapitaljuryn och publiken på Örebro konserthus hade sagt sitt. Priset delades ut av prins Carl Philip.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Björn Lagerman började med biodling 1972 och i dag har han 110 bisamhällen. Han minns fortfarande med värme tillbaka på första gången han stoppade ned händerna i en bikupa.

”Det var mystiskt det där myllret. Sedan förstår man att det inte är ett myller. Utan individer”, säger han.

Vi äger all kod och har expertis både inom bin och AI

Hans egna bin har klarat sig relativt väl men runtom i världen kämpar många bisamhällen för sin överlevnad mot bland annat parasiten Varroa.

Genom appen Beescanning, som Björn Lagerman ligger bakom, kan biodlare skicka bilder på sina bin för att analyseras av en AI, artificiell intelligens. Appen analyserar sedan bilden för att se om parasiten finns i bisamhället och larmar odlaren om insatser krävs.

”Biodlaren kan rädda sitt samhälle. Att ersätta ett sådant kostar 3000 - 4000 kronor och dessutom kan ju årets och nästa års honung gå förlorad. För att inte tala om det värde som pollineringen skapar”, säger Björn Lagerman.

För att träna AI:n har teamet manuellt gått igenom 10 000 bilder.

I och med segern i Food Tech 2019 är Beescanning direktkvalificerade till årets upplaga av Di Digital Startup Tour. Dessutom får bolaget en resa till Hong Kong för att träffa investerare, konsulttimmar från Business Sweden och ett medlemskap i Nordic Innovation House.

Prisutdelningen på Food Tech 2019.
Prisutdelningen på Food Tech 2019. Foto: Jesper Eriksson.

Prisutdelare på Food Tech 2019, som är ett samarbete mellan Di Digital och Alfred Nobel Science Park, var Prins Carl Philip.

”Jag är inte avundsjuk på juryn. Det var många intressanta företag som pitchade. I den här branschen finns otroligt mycket att göra. Framtiden för mat och foodtech ser ljus ut”, sade Prinsen under prisutdelningen.

Beescanning har i dag 3 000 användare. En tredjedel av användarna finns i Sverige och en tredjedel i USA. Resten är utspridda över världen.

Affärsmodellen bygger på att bolaget tar betalt 10 kronor per analys, men det är egentligen inte den enskilda biodlaren som har mest nytta av Beescanning, säger Björn Lagerman.

”Genom att vi samlar in metadata över platser, tider och arter så kan vi sammanställa och hitta bin som håller sig friska och har motståndskraft.”

I det långa loppet kan det leda till att människan kan odla fram bin som kan stå emot parasiten utan hjälp av kemikalier, enligt Beecanning-grundaren.

Han ser många möjligheter att utveckla produkten framöver.

”Vi äger all kod och har expertis både inom bin och AI. Men satte man in tillräckligt med pengar skulle man snabbt kunna konkurrera. Därför är vårt enda skydd nya funktioner, som att hitta nya sjukdomar eller att analysera ljud och video”, säger han.

Beescanning är finansierat med 3,5 miljoner kronor från bland annat Vinnova.

”Jag tror inte att vi behöver investerare förrän om kanske 2 år. Men vi håller precis på med att bestämma färdvägen”, säger Björn Lagerman.

Övriga bolag som deltog i pitchtävlingen var:

Meal Makers – livsmedelsauktioner på nätet

Brewmaster - sluter kretsloppet i ölbranschen

Ecobloom - bygger digitala växthus där allt analyseras i realtid 

Temponline - temperaturbevakar kylar och frysar med en sensor som strömförsörjs av inomhusljus

Pickyeating - erbjuder personliga matval med en app

Läs mer: Här är bolagen som tävlar i Food Tech 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer