Hoppa till innehållet

Prinsen prisade appen: ”Framtiden för foodtech ser ljus ut”

Björn Lagerman och appen Beescanning vinner pitchtävlingen på Food Tech 2019. Det stod klart på måndagen sedan riskkapitaljuryn och publiken på Örebro konserthus hade sagt sitt. Priset delades ut av prins Carl Philip.

Björn Lagerman började med biodling 1972 och i dag har han 110 bisamhällen. Han minns fortfarande med värme tillbaka på första gången han stoppade ned händerna i en bikupa.

”Det var mystiskt det där myllret. Sedan förstår man att det inte är ett myller. Utan individer”, säger han.

Vi äger all kod och har expertis både inom bin och AI

Hans egna bin har klarat sig relativt väl men runtom i världen kämpar många bisamhällen för sin överlevnad mot bland annat parasiten Varroa.

Genom appen Beescanning, som Björn Lagerman ligger bakom, kan biodlare skicka bilder på sina bin för att analyseras av en AI, artificiell intelligens. Appen analyserar sedan bilden för att se om parasiten finns i bisamhället och larmar odlaren om insatser krävs.

”Biodlaren kan rädda sitt samhälle. Att ersätta ett sådant kostar 3000 - 4000 kronor och dessutom kan ju årets och nästa års honung gå förlorad. För att inte tala om det värde som pollineringen skapar”, säger Björn Lagerman.

För att träna AI:n har teamet manuellt gått igenom 10 000 bilder.

I och med segern i Food Tech 2019 är Beescanning direktkvalificerade till årets upplaga av Di Digital Startup Tour. Dessutom får bolaget en resa till Hong Kong för att träffa investerare, konsulttimmar från Business Sweden och ett medlemskap i Nordic Innovation House.

Prisutdelningen på Food Tech 2019.
Prisutdelningen på Food Tech 2019.Foto: Jesper Eriksson.

Prisutdelare på Food Tech 2019, som är ett samarbete mellan Di Digital och Alfred Nobel Science Park, var Prins Carl Philip.

”Jag är inte avundsjuk på juryn. Det var många intressanta företag som pitchade. I den här branschen finns otroligt mycket att göra. Framtiden för mat och foodtech ser ljus ut”, sade Prinsen under prisutdelningen.

Beescanning har i dag 3 000 användare. En tredjedel av användarna finns i Sverige och en tredjedel i USA. Resten är utspridda över världen.

Affärsmodellen bygger på att bolaget tar betalt 10 kronor per analys, men det är egentligen inte den enskilda biodlaren som har mest nytta av Beescanning, säger Björn Lagerman.

”Genom att vi samlar in metadata över platser, tider och arter så kan vi sammanställa och hitta bin som håller sig friska och har motståndskraft.”

I det långa loppet kan det leda till att människan kan odla fram bin som kan stå emot parasiten utan hjälp av kemikalier, enligt Beecanning-grundaren.

Han ser många möjligheter att utveckla produkten framöver.

”Vi äger all kod och har expertis både inom bin och AI. Men satte man in tillräckligt med pengar skulle man snabbt kunna konkurrera. Därför är vårt enda skydd nya funktioner, som att hitta nya sjukdomar eller att analysera ljud och video”, säger han.

Beescanning är finansierat med 3,5 miljoner kronor från bland annat Vinnova.

”Jag tror inte att vi behöver investerare förrän om kanske 2 år. Men vi håller precis på med att bestämma färdvägen”, säger Björn Lagerman.

Övriga bolag som deltog i pitchtävlingen var:

Meal Makers – livsmedelsauktioner på nätet

Brewmaster - sluter kretsloppet i ölbranschen

Ecobloom - bygger digitala växthus där allt analyseras i realtid 

Temponline - temperaturbevakar kylar och frysar med en sensor som strömförsörjs av inomhusljus

Pickyeating - erbjuder personliga matval med en app

Läs mer: Här är bolagen som tävlar i Food Tech 2019

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera