Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Prisade Automat vill koppla upp dina kläder

Foto: Linus Hallsénius
En tumnagelstor dator tänkt att spela huvudrollen i allt från uppkopplade kläder till spelkontroller och musikinstrument. Nu jobbar Tele2, SAS och Fotografiska Museet med den prisbelönta svenska wearables-plattformen Automat. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vid första anblick ser en Automat-enhet inte mycket ut för världen. Men i den centimeterstora svarta rektangeln ryms ett gyro, en accelerometer, en bluetooth-sändare samt mätare för temperatur och luftfuktighet. Dessutom tolv in- och utgångar.

Tanken med den svenskutvecklade produkten är att skapa en komplett hårdvaru- och mjukvaruplattform för smarta, uppkopplade produkter. Batteritiden kan variera från ett par timmar till flera månader, beroende på vad enheten används till.

“Den kan vara hjärtat i allt från uppkopplade kläder till smycken, spelkontroller och annat. Nästan varje dag blir vi förvånade av ett nytt user case. Nu senast var det någon som började prata om oljeindustrin för att mäta saker inuti ledningarna”, säger Fredrik Timour. Han är en av nio grundare bakom bolaget Neue Labs, som utvecklat produkten.

Fredrik Timour är en av nio grundare bakom bolaget Neue Labs, som utvecklat wearables-plattformen Automat. Foto: Linus Hallsénius.

Fredrik Timour har en bakgrund i reklambranschen. Bland de övriga medgrundarna finns matematiker, hårdvaru- och mjukvaruutvecklare samt, kanske något förvånande, två partikelfysiker med erfarenhet från partikelacceleratorn CERN i Schweiz.

“Det intressanta är att vi alla hade ungefär samma idé om produkten och det problem vi ville lösa”, säger Fredrik Timour.

Under våren ska Automat-plattformen släppas till försäljning. Redan idag jobbar Neue Labs med ett antal pilotkunder. Fotografiska Museet, flygbolaget SAS och mobiloperatören Tele2 jobbar på icke-offentliggjorda projekt kopplade till plattformen, säger Fredrik Timour.

“Det finns väldigt många företag som skulle kunna bygga häftiga konsumentupplevelser med sådan här teknik. Disney är en föregångare på området, de delar ut ganska avancerade armband till alla som besöker deras nöjesparker. Sådana saker är enkla att göra med vår utrustning”, säger Fredrik Timour.

Nästan varje dag blir vi förvånade av ett nytt user case. Nu senast var det någon som började prata om oljeindustrin.

Bolagets affär kretsar dels kring hårdvaruförsäljning – ett startkit för att börja jobba med Automat kommer att kosta 149 dollar – dels kring den bakomliggande mjukvaruplattformen.

“Det handlar om användarhantering, vissa molnbaserade funktioner och så vidare. Större kunder är ofta bara intresserade av hårdvaran. Entreprenörer och reklambyråer däremot har inte tid eller resurser att bygga ett backend själva”, säger Fredrik Timour.

“Vad vi egentligen säljer är flexibilitet. Prototyparbetet sker på samma hårdvara som man sen använder i skarp produktion. Vi sänker kostnaden och gör det enklare att visualisera ett projekt”, fortsätter Anders Björk, en av bolagets medgrundare.

I veckan prisades Automat som årets mest lovande svenska startupbolag på konferensen Internet Discovery Day i Stockholm. Med priset kom ett löfte om en såddinvestering på 250 000 kronor från Almi. Hittills är dock bolaget helt självfinansierat, men grundarna räknar med att behöva ta in ungefär 10 mkr i finansiering under året som kommer.

“Det kommer att behövas för att få ut produkten på marknaden. Sen räknar vi med att investera mer i utveckling, och då kommer vi sannolikt behöva ytterligare finansering”, säger Anders Björk.

Hur skiljer sig produkten från andra plattformar som Arduino och Raspberry Pi?

“Det är fantastiska plattformar men det är inte samma sak. Vår styrka är litenheten, strömsnålhet och flexibilitet. Arduino är mer för makers och hemmafixare, där ska vi inte in och konkurrera”, säger Fredrik Timour.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post